Eesti-Prantsuse loominguline sümbioos

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske Eesti-Prantsuse duo Rouge Madame ootab avastajaid.
Värske Eesti-Prantsuse duo Rouge Madame ootab avastajaid. Foto: Vinciane Verguethen

Laupäeval, 19. märtsil esineb Viljandi nukuteatris Eesti-Prantsuse tandem Rouge Madame.
Kuigi uus ja publikule esialgu veel tundmatu, on see ansambel ühtviisi heatahtlikult vastu võetud nii Pariisi prestiižsetes saalides kui pisemates klubides.

Duot on kahel korral soojendusesinejana kasutanud Prantsusmaal väga tuntud rokkartist Jean-Louis Murat, kelle kontserdid on nädalaid varem välja müüdud, ning esimesed vastukajad meedias on olnud väga soosivad. Radio France ütles nende kohta, et tegu on haruldase Prantsuse-Eesti duoga, mis väärib tingimata avastamist .

Rouge Madame'ilt on oodata eponüümilist debüütalbumit.
Lembe Lokilt tuleb duo vokaal. Tema kätes on ka elektriklaver (Yamaha P150), basskitarr, sämpler ja heliefektid. Küllap ongi see ennekõike Lembe teatraalne intensiivsus, mis annab Rouge Madame'i esinemistele pinge ja dünaamika. Soololauluõpingud Pariisis, alternatiiv- ja tänavateatri kogemused ning rahvusvahelised klubiesinemised Euroopa noorema džässi eliidiga on andnud talle tuleristsed ja professionaalsuse.

Lembe on laulev näitleja ja kirjutav laulja; tema sulest pärinevad kõik Rouge Madame'i originaaltekstid. Hiljuti ilmus tal prantsuse kirjastuselt Rafaël de Surtis ka esimene luulevihik, mis on nagu tema laulusõnadki vaba keelepiiridest.

Duo teine poolon Vene-Poola päritolu prantslane Jean-Christophe Onno, kes mängib elektri-, bass- ja akustilisi kitarre ning tegutseb Yamaha P150, rütmipillide, sämpleri ja samuti vokaaliga. Mitmekülgse loovisiksusena on ta kirjutanud nii teatri- kui filmimuusikat, loonud heliinstallatsioone ja töötanud muu hulgas muusika produtsendina. Kui Rouge Madame'i lood sünnivad enamasti proovide käigus ühisloominguna, siis seaded ja orkestratsioonid on Onno pärusmaa.

Vabadžäss noogutab hällilaulule, elektrobiit tervitab indie-roki riffe. Vaimust saab vaimustav jõud, kui ürgalge embab maailmapuud. Juured põimuvad, keeled lõimuvad. Eeterlikust õrnusest sünnib eepiline narratiiv, ehmatav siirus kannab kõditava groteski mõrkjasmagusaid vilju. Rouge Madame on loodusjõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles