TFW/ Goldtime toob lavale võrratute ehete disainisümfoonia, mis kehtestab end ehteloomingu traditsioonides

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tajudes positiivse energiaga täidetud ihalust Eesti disaini ja loome järele - see on see, mis lõi viljaka pinnase Eesti suurima juveelikaupluste keti Goldtime ja Eesti ehteloojate ühishingamise tekkimiseks. Eesti ehtedisainis on innovatiivsust, värskust, samuti uudseid lähenemisi nii materjalile, värvidele, vormile kui ka töötlustele. Samal ajal on selle koostöö kõige sügavam tähendus seatud põlisjuurtega ehteloomingu traditsioonide hoidmisele. Ehete kandmise ning ehete sündimise lood on saatnud inimkonda juba läbi aegade, hoides endas talismanide ja  otseloomulikult ilus olemise vajadusi.

Eesti ehtedisain ehitab sillad kunstnike ja ehtekunsti kandjate vahel ning toob nad teineteisele lähemale. «Meie», ehe ja siiras, ainult Eestile omane ehtekunst ja soov midagi nii väärtuslikku tuua paljude «meie» inimesteni andis aluse Eesti Ehtedisaini projekti sünniks Goldtime juveeli- ja kellakauplustes.

Eesti ehete ilu tuleb kõikide disainiaustajate rõõmuks esitlusele just kevadisel Tallinn Fashion Weekil - reedel, 17. märtsil kell 19.30 jõuab Hilton Tallinn Park hotelli moelavale Goldtime'i moeetendus «Eesti ehte disainisümfoonia».

Aga kelle disainihelid kõlavad Goldtime Eesti ehte sümfoonias?

TANEL VEENERE - TVJ

TVJ lipukirjaks on Kingdom of Dreams / Unistuste Kuningriik. Nõnda on TVJ ukseks peeglitagusesse maailma - iga kollektsioon kannab endas muinasjutulist lugu, et tiivustada kandjaid unistama. TVJ kujundikeel on mõjutatud müütidest ja muinasjuttudest - vanade lugude müstika ning mitmeti tõlgendatavus lubavad olla tähenduslikud ka 21. sajandil.

Koloriitne kollektsioon Rõõmupisarad / Happy Tears on loodud Goldtime'ile. «Tundus, et muidu üsna tõsimeelne ja vaoshoitud ehtevalik vajaks midagi kelmikat, ülemeelikut, heas mõttes lapsemeelset,» kirjeldab oma värsket ja värvikat kollektsiooni Tanel Veenre.

Rõõmupisarate kollektsiooni kõrval astuvad üles veel mitmed uued ja juba tuttavad graatsiad: Voodoo Paradiisi salapärased ristid ja südamed, Paradiisiviljade meelas lopsakus, Kõrvamarjade jultunud värvitolm ning kroonitud Merihobude müütiline ilu.

Tanel Veenre kollektsioon «Öölased» on TVJ kaubamärgi kõige esimese disainehete kollektsiooni uus tulemine. Peale viieaastast nukkumise perioodi on ööliblikad taas valmis oma talviseks lennuks, kusjuures hinnalisest mustast eebenipuust siluetid on saanud endale kuukivist, mäekristallist, suitsukvartsist, roosakvartsist, ametüstist, türkiisist, oonüksist ja paljudest teistest ehtekividest sillerdavad sabad.

Foto: Goldtime

TVJ / Tanel Veenre Jewellery kevadekuulutajateks on ühest erakordsest tulevikumaterjalist, stabiliseeritud puidust, seeria «Imelised tiivulised». Nõnda on värske Cosmic Flies / Kosmilised Tiivulised seeria liblikad ja nahkhiired saanud endale tähistaevased rüüd, mille iga muster on kordumatu.

Kui Tanelilt küsida, kellele on tema looming mõeldud, siis vastab ta lihtsalt: «Unistajaile igas vanuses!»

LUMMUS

Eestimaa ilust inspireeritud ehteid valmistav Eesti Juveelitehas kutsus enda vaimustust jagama kolm siinset tippehtedisainerit: Krista Lehari, Birgit Skolimowski ja Gvido Valickise. Üheskoos on sündinud ehtekollektsioon LUMMUS, mis väljendab Eestimaa ilu kogu selle eritahulisuses.

LUMMUSe ilu ei ole vaid silmades, see on tunnetuses. Kõik ehted valmistatakse kvaliteetsest hõbedast, lähtudes käsitöö traditsioonidest ning kasutades kaasaegseid tehnoloogiaid. Ehtedisainer Krista Lehari sõnul kannab kollektsioon endas põhjamaist eksootikat, väärikust ja originaalsust. LUMMUS on ürgsete Eesti juurtega, kuid peegeldab samal ajal maailma trende, olles seega Eesti disainerite vastuseks maailmale.

BIRGIT SKOLIMOVSKI

Birgit Skolimowski Jewellery bränd esindab lihtsasse vormi kujundatud naiselikke ja romantilisi ehteid. Ehted peegeldavad kunstnikku ja brändi autorit Birgit Skolimowskit ennast, samuti ka tema elu, meeleolusid ning läbielamisi.

Birgit ammutab inspiratsiooni ehete loomiseks elust enesest - nii kiirest linnaelust kui ka vaiksest loodusest. Kunstnik on öelnud, et kõige enam mõjutavad teda just ümber olevad inimesed. Kuna kunstnik hindab ehetes käega tegemise jälge, mida tehnoloogia abil ei ole võimalik saavutada, on Birgiti ehted alati isiklikud, lähedased ja soojad.

Foto: Goldtime

«Näiteks on ehtekollektsioon Puzzled inspireeritud ühe Tartu Loodusmaja konkursitöö (maketi) nägemisest oma abikaasa töölaual (Kamp Arhitektid). Vastava maketi akendest tekkis idee teha sama vormiga kõrvarõngad. Nii ongi pisikestest katsetustest kasvanud julgemad ja värvilisemad versioonid,» kommenteerib Birgit.

Peamiste materjalidena kasutab Birgit hõbedat ning balsapuitu. Kui puidu lõikamise puhul kasutab Birgit laserlõikust, siis kõik muu on valmib ateljees käsitööna, kus iga tükk värvitakse sobivaimas toonivarjundis käsitsi. «Kuna kõrvarõngad on tihtipeale erinevad, siis saab klient selle kollektsiooni puhul ise otsustada, mismoodi ta oma pusle kokku paneb ja kuidas seda kannab,» lisab Birgit.

SOMA - SOFIA HALLIK

SOMA Jewellery loob unenäolist ehtemaailma, ühendades kaasaegseid materjale koos tänavastiili esteetika ja traditsiooniliste tehnikatega. SOMA on eelkõige tuntud erksate ja efektsete vormi-värvi kombinatsioonide ning ebatavalise ja ootamatu materjali kasutamise poolest. Brändi eripäraks ongi just leidlikkus materjalide valiku osas. SOMA ehted ühendavad sünteetilisi ning ehtekunstis pigem haruldasi materjale klassikalistega, näiteks vääriskivide, metalli ja puiduga.

Foto: Goldtime

Näiteks on ehtekollektsioon PLÜSCH valmistatud veinipudelite korkidest ning kaetud flokiga ehk püsiva tekstiilse materjaliga, mis annab kollektsioonile pehmust ja kuninglikku tunnet. Flokk võib olla mistahes värvi ning sellist ehet saab isegi pesumasinas pesta, ilma et sellega midagi juhtuks.

Tähtis on ka taktiilne üllatus, mis väljendub võimaluses tunnetada materjali puudutamise kaudu. Just seepärast pöörab SOMA Jewellery suurt tähelepanu materjalide valikule ja seega on sageli nii, et kasutatud materjal tundub esialgu olevat midagi muud. Näiteks ei eelda ehte puhul esialgu keegi, et see on kummist või et see materjal on painduv ja kaalutu - saladus paljastub alles materjali puudutades.

SOMA uude ehteseeriasse Camouflage kuuluvad nii kõrvarõngad kui ka prossid ning need on kaetud sametise flokiga. Sarnaselt varasematele seeriatele rõhub Sofia Hallik ka nüüd oma ehete puhul ülimale sümmeetriale ja visuaalsele efektile. Uut kollektsiooni iseloomustavad militaartemaatikast inspireeritud kamuflaaž-mustrid ning värviküllus. 

MONQUÉR

Looduses leiduvad vormid korduvad mitmel erineval viisil, alates maapinna kumerustest vee laineteni ja lõpetades nahal olevatest kortsude ning plisseeridega riietuses. Monquér usub, et universumis on kõik omavahel seotud ning eesmärk on tabada seoseid ja ilusaid hetki, mis ei ole nii ilmsed ega koheselt märgatavad. Disainer Kateryna Pishon ei näe asju kunagi täpselt sellisena nagu nad on, vaid kohandab ja kujundab looduses leiduvat talle omasel moel.

Foto: Goldtime

Eestimaise ehtebrändi Monquér loomingut iseloomustavad ruumilisus ning puhtad jooned. Mõeldes läbi iga väiksemgi detaili, ei ole ehetes midagi üleliigset loodud. Disainer on ehteid disainides ja materjale valides pidanud silmas eeskätt kvaliteeti - ehted on valmistatud hõbedast, mis kaetakse valge või musta roodiumi või 14-karaadise kullaga. Samuti lisavad ehetele omapära erinevad poolvääriskivid ning mere- ja mageveepärlid, mille päritolu ning kvaliteet on teada ja kontrollitud.

Brändi autor ja disainer Kateryna on omandanud erialase hariduse Eesti Kunstiakadeemias ning täiendanud end Antwerpi mainekas ülikoolis Royal Academy of Fine Arts Antwerp.

NEW VINTAGE BY KRISS

New Vintage by Kriss on bränd, mis loob iseseisvale ja isepäisele naisele stiilseid, kantavaid ning väikese «kiiksuga» ehteid. Bränd on algusest peale julgustanud naisi, et nad unistaksid suurelt, unustaksid reeglid ja elaksid kogu täiega. NVBK naised armastavad ilusaid kive - eriti neid, mis on natuke tahumata ja nurgelised.

Brändi disainer Kriss Eglite leiab inspiratsiooni väga erinevatest allikatest. «Vahel annab esmase tõuke kivimi lugu või välimus, teinekord on selleks aga hoopis väga praktiline vajadus leida mõne kindla riietumisstiili juurde täpselt õige aksessuaar,» kirjeldab Kriss ehete sündi. Samuti annavad Krissile inspiratsiooni ägedad naised, unistused ja mälestused ning vahel annab disainiks tõuke ka mõni emotsioon, mida ta teistega jagada tahab.

Foto: Goldtime

NVBK tooteid armastavad naised, kes on stiilsed ja vabad hinged ning kes võtavad elult kõik, mida võtta annab. Need naised on omanäolised ja enesekindlad, nad armastavad reisida ja suhelda ning annavad kokkuvõttes palju, kuid nõuavad niisamuti palju.

Lisaks Goldtime'i kaupustele saab NVBK tooteid osta veel Itaaliast, Taanist, Rootsist, Saksamaalt, Iisraelist, Prantsusmaalt, Dubaist, Uus-Meremaalt, Soomest ning muidugi Lätist ja Leedust. 

WOOCH

Wooch on saanud alguse innovatiivsetest Eesti koolinoortest, kelle loomingut ja ideed saatis edu õpilasfirmade konkursil nii Eestis kui Euroopas.

Woochi puidust käekellad on kooslus julgusest ja positiivsusest ning traditsioonidest ja kaunitest Eestimaa küladest ammutatud inspiratsioonist.

Foto: Goldtime

Iga Wooch on unikaalne ja personaalne ning valmistatud suure kire ja pühendumusega. Käsitööna ja hoolikalt valitud puidust valminud käekellad on mõeldud inimesele, kes hindab nii aja väärtust kui ka põhjamaist disaini.

Woochi puidust aksessuaarid on Eestis ja ka piiri taga juba ohtralt pilku püüdnud. Wooch on sobivaks aksessuaariks nii mehele kui naisele ning omanäoline kingiidee lähedastele.

AEGAON

Aegaon on esimene Eesti käekellatootja, kelle julged ja tavapärasest erinevad disainid on tänaseks pälvinud huvi ja heakskiitu USAst Austraaliani ning kõikjal mujal, mis jääb nende kahe riigi vahele.

See on bränd, mille disain kõnetab inimesi läbi isikupära, väärtustades indiviidi ülivõimeid ehk tema ideid, andeid ja unistusi ning sihikindlust selle kõige realiseerimisel. Aegaon ühendab sajanditega välja kujunenud teadmised kvaliteedist oma unikaalsete disainidega, luues käekellasid neile, kes otsivad alternatiivi harjumuspärasele.

Foto: Goldtime

Aegaon on kodumaine väiketootja aastast 2012, kelle käekellad valmivad Eestis, kasutades Šveitsi ja teiste tunnustatud tootjate mehhanisme.

«Eesti ehtedisaini kollektsioonid on Goldtime juveeli- ja kellakauplustes uhkelt ja väärikalt esindatud, paiknedes kõrvuti tunnustatud kaubamärkidega nagu näiteks Michael Kors, Pandora ja Emporio Armani,» võtavad põneva projekti kokku Goldtime juveeliosakonna ostujuhid Aveli Kippari ja Kristiina Kõllo. «Kaunis ehteloome on igas väikeses detailis piece of art. Ilusad ehted kannavad endas maagilisi sõnumeid - laskem nendel kõlada!»

Kodumaine ehtedisain saab ka Eesti suurimal moesündmusel, 15.-17. märtsil toimuval Tallinn Fashion Weekil väärikalt esindatud, sest astub uhkusega ning kõrvuti Eesti parima rõivamoega üles Hilton Tallinn Parki moelaval.

Stilistina ütleb Goldtime'i etendusel sõna sekka noor ja andekas Katrin Aasmaa, kes õpib hetkel Eesti Kunstiakadeemias moedisaini, kuid kelle rahvusvaheline kogemus Rootsis vahetusõpilasena ja praktika Vietnamis Xenja Joosti juures on tema silmaringi oluliselt avardanud. «Tegelen meestemoe disainiga ja esitlesin oma kollektsiooni ka 2016. aasta kevadisel Tallinn Fashion Weekil. Kes seda etendust nägi, see teab kindlasti, et mulle meeldivad väga erilised aksessuaarid ning seetõttu on mul meeletult hea meel sel aastal Goldtime'iga koostööd teha,» kommenteerib Katrin.

Eesti ehte disainisümfoonia etendus leiab oma põneva lahenduse 17. märtsil kell 19.30 Hilton Tallinn Park hotellis toimuval Tallinn Fashion Weekil.

Foto: Goldtime

Goldtime on Eesti suurim juveeli- ja kellakaupluste kett. Goldtime kauplused asuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Kuressaares, Viljandis, Jõhvis ja Kohtla-Järvel ning avatud on ka e-pood aadressil www.goldtime.ee.

Eesti ehtedisain on esindatud Viru Keskuse, Tartu Tasku Keskuse ja Pärnu Kaubamajaka Goldtime kauplustes ning kaupluses K.U.L.D. Rocca al Mare keskuses. Kevadel vallutab Eest ehtedisain ka Tartu Lõunakeskuse ja Port Artur 2 Goldtime kauplused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles