Video: USA paar sai tumedanahalise lapse sünnipäeva rassistliku rikkumise eest vanglakaristuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Torres ja Kayla Norton
Jose Torres ja Kayla Norton Foto: Henry P. Taylor/AP/scanpix

USA kohus määras vanglakaristuse paarile, kes ründasid rassistlikult ja ähvardasid relvaga tumedanahalise tüdruku kaheksandal sünnipäeval.

Georgia osariigi prokuröride teatel tegid 25-aastane Kayla Norton ja ta 26-aastane partner Jose Torres lapse sünnipäevale rünnaku 2015. aasta juulis, vaid paar nädalat pärast seda kui valgenahaline paremäärmuslane tappis Põhja-Carolinas Charlestonis kirikus üheksa tumedanahalist palvetajat, edastab The Telegraph.

Kayla Norton
Kayla Norton Foto: Henry P. Taylor/AP/scanpix
Jose Torres
Jose Torres Foto: Henry P. Taylor/AP/scanpix

Torres ja Norton kuuluvad äärmusrühmitusse Respect the Flag, mille liikmed ründavad nii sõnaga kui füüsiliselt tumedanahalisi. Osa selle rühmituse liikmetest kannab vihakuritegude ja rassismi eest vanglakaristust.

Kohtu andmetel tegutsevad Respect the Flag liikmed Georgias Atlantas läände jäävates Douglase ja Pauldingi maakondades.

Kohus määras nüüd Nortonile kuue aasta pikkuse ja Torresile 13 aasta pikkuse vangistuse.

Jose Torres ja Kayla Norton
Jose Torres ja Kayla Norton Foto: Henry P. Taylor/AP/scanpix

Norton ja Torrese autol olid Konföderatsiooni lipud, neil olid käes relvad ja nad hüüdsid lapse sünnipäeva aiapeol kohal olnutele, kelle seas domineerisid afroameeriklased, rassistlikke solvanguid ja ähvardusi.

Nortoni ja Torrese paar kaaslast läksid autost välja, käes relvad ja ähvardasid peol olijad tappa. Süüdistuse kohaselt võttis Norton Torrese relva ja ähvardas tulistada, siis andis ta relva mehele, kes nagu oligi valmis tuld avama.

«Tegemist ei olnud ainult rassismihüüdlausetele ja Konföderatsiooni lipu lehvitamisega, selle juhtumis olid relvad, mis suunati tumedanahalistele inimestele ja millega neid ähvardati,» teatas kohtunik Brian Fortner.

Kohtu teatel rikkus paar gängiterrorismi seadust, mille kohaselt sellised rassistlike sõnumitega relvaga ähvardamised on keelatud.

Torres peab karistuseks veetma 13 aastat trellide taga ja veel seitse aastat tingimisi. Norton sai kuue aasta pikkuse vangistuse ning üheksa aastat tingimisi.

Paar sai võrdlemisi pika karistuse hoolimata sellest, et üks ohvritest, Hyesha Bryant nende poolt tunnistas.

«Ma andestan teile, andestan kõikidele, kes halba tahtsid. Minus üdames ei ole viha, elu on selleks liiga lühike,» teatas Bryant.

Hyesha Bryant
Hyesha Bryant Foto: Henry P. Taylor/AP/scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles