ERR plaanib noori püüda veebiseriaaliga

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerda Kordemets loodab, et veebisarja aitavad luua vaatajad.
Gerda Kordemets loodab, et veebisarja aitavad luua vaatajad. Foto: SCANPIX

Rahvusringhääling (ERR) kavatseb tuleval aastal koostöös Soome ja Hollandi avalik-õiguslike telekanalitega algatada viieaastase noortele suunatud internetiprojekti.



«Veebiseriaali toodetaksegi ainult veebi jaoks,» ütles ERRi lavastuslike saadete toimetuse juhataja Gerda Kordemets. «Nagu me teame, noored teleka ees ei passi, nemad istuvad internetis. Pole mõtet oodata, et noored tulevad tagasi teleka ette lösutama, tuleb ikkagi veebi minna.» Kordemetsa sõnul oleks võimalik viia ka näiteks «Klassi» sari veebi, aga selle projektiga üritatakse vastupidist: toota veebi jaoks ja siis vaadata, kas on mõttekas hiljem tulemust ka teleris näidata.

Kavandatav seriaal peaks olema inglise keeles või siis hoopis sõnadeta. Kordemets võrdles sarja puuga, kus põhitüvi on rahvusvaheline, kuid samadest tegelastest tõukuvalt saab iga riik arendada oma kohalikku lugu.

Kui seriaal Euroopa vaatajate hulgas populaarseks saab, pole välistatud uute riikide kaasamine. «Esialgu tundub see keeruline, kuid ideaalis võiks olla suur Põhja-Euroopat kattev võrgustik, mille sündmused mingites punktides kokku puutuvad, aga samal ajal on igal maal oma lugu,» seletas Kordemets. Esialgu kavatsetakse välja anda üks viieminutiline osa nädalas. On veel selgusetu, kus ja kuidas kolme riigi koostööprojekti filmima hakatakse.

Internet on interaktiivne meedium ja seda tahavad tegijad veebiseriaalis ära kasutada. Esialgu on kõik veel eksperimendi tasemel, kuid kava järgi peaks nii stsenaariumi suunamine, tegevusliinide valik kui ka tegelaskujude saatuse üle otsustamine olema vaatajate kätes. «Mis oleks, kui annaks vaataja kätte nii stsenaristi kui monteerija puldid? Kas vaataja tuleb kaasa?» arutles Kordemets.

Samas tunnistas ta, et mõnedki sellelaadsed projektid pole tuult tiibadesse saanud just selle pärast, et loodeti liigselt vaataja aktiivsusele. Pikemas perspektiivis võiks idee autorite meelest lisanduda sarjale ka samade tegelaste ja sündmustega internetimäng. Hollandlastel on meediapõhiste internetimängudega juba arvestatav kogemus.

Soomlased ja hollandlased kaasati ka seetõttu, et kolme Euroopa mõistes väikese ringhäälingu koostöö annab võimaluse saada raha Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) arendusraha fondist ja Euroopa fondist Media, mis tegelebki meediaprojektide rahastamisega. Teine põhjus soomlaste ja hollandlastega koostööd teha on meie kultuuriline sarnasus. Näiteks egiptlaste jaoks mõjuks suudlus ekraanil hoopis teisiti kui põhjamaalaste jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles