Harrastusteatrite festival võttis kursi Säde taassünni poole

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Hargla maakultuurimaja näiteringi etendusest «Tule taevas appi!». Peategelane Rudolf (parima meesosatäitja preemia võitnud Ruslan Lainola) on teinud otsuse loobuda poliitikukarjäärist ja juhinduda suundumusest «Maa tuleb täita lastega».
Stseen Hargla maakultuurimaja näiteringi etendusest «Tule taevas appi!». Peategelane Rudolf (parima meesosatäitja preemia võitnud Ruslan Lainola) on teinud otsuse loobuda poliitikukarjäärist ja juhinduda suundumusest «Maa tuleb täita lastega». Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaa harrastusteatrite festivali žürii jagas välja rohkesti preemiaid. Hindajate esimees Lennart Peep nimetas eriti oluliseks teatrihingepreemiat, mille sai festivali eestvedaja ja Kungla muusikalitrupi juht Siiri Põldsaar.

Valga kultuurikeskuse laval mängiti hobikaaslaste ja teiste teatrihuviliste rõõmuks maha viis teatritükki. Planeeritud oli, et neid tuleb kokku kuus, aga üks jäi näitleja haigestumise tõttu ära – nii kurb lugu oli tabanud Hummuli rahvamaja näiteringi. Pool nende truppi oli vaatajate poolel siiski kohal, et vähemalt teiste tegemistest osa saada.

Žürii esimees oli Eesti Harrastusteatrite Liidu esindajana näitleja, lavastaja, noorte teatritehase kunstiline juht Lennart Peep, liikmed – kohvriteatri meisternäitleja Heino Seljamaa ning praegu vabakutseline näitleja, möödunud aastal Sangaste etenduses «Rott rukkis» krahv Bergi mänginud Jaak Hein.

«Festivali eesmärk on tuua kokku kõik harrastajad-teatrisõbrad, näidata ennast publikule ja kasvatada meis kõigis teatripisikut,» ütles teatripäeva juhtinud Siiri Põldsaar näitemänguhuvilistele.

Linnavalitsuse esindajana festivali tervitama tulnud aselinnapea Alar Nääme tuletas meelde 11. aprillil saabuvat Valga kunagise teatri Säde 100. sünnipäeva ja soovis kohalikele indu teatri taasloomiseks.

Maavalitsuse haridus- ja kultuuritalituse juhataja Kalle Vister tähtsustas sõna «festival» ja seoses sellega vajadust mõelda suurelt. «Need, kes selles valdkonnas kaasa löövad, ongi see jõud, mis annab põhjuse kaugemale ja kõrgemale edasi minna,» ütles Vister.

Mõttevahetused

Etenduste vahel said teatrihuvilised mõtteid vahetada. Hummuli näiteringi liige Anne Tamm kadestas Hargla truppi, mille kaheteistkümnest liikmest viis olid mehed. «Väike maakoht ja nii palju mehi laval! Meie alevikus pole kuskilt mehi võtta,» kurtis tema.

Tõrva noortetrupi kohta liikus mitmesuguseid arvamusi. Valga õpetajale Reet Laanojale nad meeldisid. Mõned vanemad inimesed aga mainisid, et eelistaksid absurdile realismi.

Küsimusele, mis talle absurdis meeldib, vastas trupi juhendaja Külli Alumäe, et see on katsetamise ja otsimise lugu nii näitlejaile kui ka lavastajale, selles pole piire ega reegleid. «Kes kaasa mõelda tahtis, pidi saama, sest laval oli ju mõtlemist küll,» oli tema arvamus selle kohta, kuidas neil läks.  

Hargla näitetrupi juhendajal Lea Radsinil läheb selle ringiga juba viies aasta ja «Tule taevas appi!» on tal neljas omaloominguline näitemäng nendega. Tema sõnul saab ta sellest isetegemisrõõmu. Selle päevapoliitilise tükiga oli neil neljas etendus, mängitud on juba Harglas, Koikküla külakeskuses ja Taheva sanatooriumis.

Kungla «Produtsente» oli vaatamas ka trupi endine liige Jürgen Urbanik, kes praegu õpib ja töötab Soomes. «Väga hästi suutsid publikut etenduse lõpuni naerutada!» oli tema arvamus. «Võrratud kostüümid! Poisid laulavad hästi. Ilus vaadata,» võttis ta muljed lühidalt kokku. Tõrvalase Asta Mäeoru lõi valgalaste etendus aga lausa pahviks.

Päeva kohta tervikuna arvas Lea Radsin, et niisugusele festivalile on just sellepärast huvitav tulla, et näeb ka teisi. Samuti pika päeva kohal olnud Külli Alumäe oli rahul ja luges festivali kordaläinuks. «Siin oli igale maitsele midagi,» ütles ta.

Žürii oli meeldivalt üllatunud

Žürii esimees tänas esinejaid. «Näitasite meile väga eripalgelist teatrit jandist muusikalini ja meil oli väga põnev,» ütles Lennart Peep.

Edasi Kagu-Eesti harrastusteatrite festivalile läheb kolm
auhinnatud truppi. «Need kolm lavastust on väga eriilmelised ja neid on raske võrrelda. Selletõttu on need kohad väga vägivaldsed,» rääkis Peep žürii nimel.

Žürii liige Heino Seljamaa kiitis näitlejaid kõnekultuuri eest. Ta oli tulnud siia eelarvamusega, aga kuulis kõike, mida nad laval rääkisid. Hingevärvide juures meeldis talle väga, et trupi liikmed olid võtnud endale ülesande tegelda kujuteldavate asjadega ja nad tegid seda algusest lõpuni. «See on tegelikult raske ülesanne, aga väga huvitav teha. Tublid!» kiitis Seljamaa Tõrva noori.

«Ülesanne oli konkreetne, täitmine keskendunud, täpne ja leidlik,» põhjendas Seljamaa Ruslan Lainola parima meesosatäitja preemiat. Muheda mehe preemia saanud Endel Rikkandi kohta ütles, et usub, mida see mees laval teeb.

Parima naisosatäitja preemia asemel tunnustas žürii «kahe võrratu näitlejanna suurepärast duetti». Hindajate sõnul tekitasid Asta Mäeorg ja Luule Soro laval kihvti ja mõnusa mängu, mida oli huvitav vaadata ja mis ajas naerma.

«Ootamatu lavastuslik leid! Seda jäime tükk aega kaifima,» ütles Peep lava-show eripreemia pälvinud «Produtsentide» mutikeste tantsu kohta.

Väga erilise tähenduse sai Siiri Põldsaarele antud teatrihinge­preemia. «See tiivustab usku, et kunagi on Valgas jälle teater,» käis Põldsaar oma juba avaliku unistuse välja. «Selles pole kahtlustki! Palume see fikseerida!» läks ka Seljamaa hoogu. «Kungla MTÜ on kindlal kursil selle poole,» lisas Peep.

----------------------------

Festivali kava

Tõrva kultuurimaja noortetrupilt Hingevärvid Martin Raba absurdikomöödia «Õnnelikud inimesed» (juhendaja Külli Alumäe)

Tõrva Puuetega Inimeste Liidu näitetrupilt Tegusad instseneering Juhan Smuuli komöödiast «Lugu hallipüksi hiidlasest» (juhendaja Külli Alumäe)

Tõrva kultuurimaja näiteringilt Milvi Andrese «Oi armastust!» (juhendaja Kiira Soovares)

Hargla maakultuurimaja näiteringilt Lea Radsini naljatükk «Tule taevas appi!» (juhendaja autor)

MTÜ Kungla muusikalitrupilt
M. Brooksi ja T. Meehani «Produtsendid» (lavastaja Siiri Põldsaar)

Tulemused
1. MTÜ Kungla «Produtsendid»
2. Tõrva kultuurimaja «Oi armastust!»
3. Hargla maakultuurimaja «Tule taevas appi!»

Parima naisosatäitja preemia asemel duetipreemia – Asta Mäeorg ja Luule Soro Tõrva kultuurimaja näitetrupist

Parima meesosatäitja preemia – Ruslan Lainola Hargla näitetrupist

Parima karakterrolli preemia – Margus Sütt Kungla muusikalitrupist

Potentsiaalipreemia – Tõrva noortetrupp Hingevärvid

Muheda mehe preemia – Endel Rikkand Tõrva Puuetega Inimeste Liidu näitetrupist

Lava-showpreemia – Kungla «Produtsentide» mutikeste tants

Teatrihingepreemia – festivali eestvedaja ja Kungla juht Siiri Põldsaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles