Lõuna-Korea peaminister Kim Jong-nami salamõrvast: Põhja-Korea terroritaktika on muutunud julmemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hwang Kyo-ahn
Hwang Kyo-ahn Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Korea peaminister Hwang Kyo-ahni sõnul näitab Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni poolvenna salamõrv, et maailma kõige isoleerituma riigi terroritaktika on muutunud varasemaga võrreldes julmemaks.

Reutersi andmetel usuvad Lõuna-Korea ja USA võimud, et 46-aastase Kim  Jong-nami mõrvasid Malaisias Põhja-Korea agendid, kes tegutsesid Kim Jong-uni käsul.

Kim Jong-nam
Kim Jong-nam Foto: REUTERS FILE PHOTO/REUTERS/Scanpix

Põhja-Korea diplomaadid üritavad takistada Kimide pereliikme surnukehale lahkamise tegemist ja nõuavad tema loovutamist Põhja-Koreale.

Malaisia politsei teatas eile, et seoses Kim Jong-nami mõrvaga arreteeriti Põhja-Korea kodakondsusega kahtlusalune, 33-aastane Ri Ji-hyon.

Malaisia politsei foto kahtlusalusest Ri Ji-hyonist
Malaisia politsei foto kahtlusalusest Ri Ji-hyonist Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Veel neli põhjakorealast põgenes Malaisiast samal päeval, kui Kim Jong-nami Kuala Lumpuri rahvusvahelises lennujaamas rünnati.

Lõuna-Korea julgeolekunõukogus esinenud Hwangi sõnul on kindel, et Põhja-Korea endise liidri Kim Jong-ili vanema poja mõrva taga on praegu Põhja-Koreas võimul olev Kim, kes üritab mõrva abil oma võimu kindlustada.

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: STR/AFP/Scanpix

«Kuala Lumpuri rahvusvahelises lennujaamas toime pandud mõrv on andeksandmatu ja ebainimlik kuritegu, mis näitab Põhja-Korea režiimi brutaalsust,» teatas Lõuna-Korea peaminister.

Ta lisas, et Põhja-Korea kasutab aina julmemat terroritaktikat nende vastu, keda peab endale ohuks. See ei kehti vaid põhjakorealaste suhtes, vaid ka teiste riikide kodanike suhtes.

Malaisia politsei teatel on Kim Jong-nami mõrvas kahtlusalusteks ka kaks naist, Vietnami päritolu Doan Thi Huong ja Indoneesia päritolu Siti Aisyah.

Malaisia politsei foto kahtlusalusest vietnamlannast Doan Thi Huongist
Malaisia politsei foto kahtlusalusest vietnamlannast Doan Thi Huongist Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix
Malaisia politsei foto kahtlusalusest indoneeslannast Siti Aisyahst
Malaisia politsei foto kahtlusalusest indoneeslannast Siti Aisyahst Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Malaisia võimude otsus teha Põhja-Korea liidri poolvenna surnukehale lahkamine ilma Põhja-Korea võimude loata tekitas kahe riigi vahele diplomaatilisi pingeid.

Malaisia on seni olnud üks väheseid riike, mis on suhtunid Põhja-Koreasse hästi.

Kim Jong-nami mõrv võib halvendada ka Hiina ja Põhja-Korea suhteid, sest elu kaotanud mees elas pikka aega Hiina erihalduspiirkonnas Macaus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles