Ühendkuningriigis leiti tuntud vana maja pööningult 17. sajandist pärit ostunimekiri (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Knole House
Knole House Foto: Wikipedia.org

Ühendkuningriigis Kentis Sevenoakesis leidis amatöörarheoloog Jim Parker, kes kannab kuulsa filmitegelase Indiana Jonesi järgi hüüdnime Jimdiana Jones, tuntud vana lossi pööningult kvaliteetsele pärgamendile kirjutatud ostunimekirja.

Tegemist on keskajal Canterbury peapiiskopile Thomas Bourchiere’ile kuulunud majaga, mis 17. sajandil renoveeriti perelossiks, kuid nüüdne renoveerimine tõi üllatuse, edastab foxnews.com.

Jim Parker leidis Knole House’i maja pööningult kaks kirjutist, lisaks leidis selle maja renoveerimist läbi viiv ehitusettevõtja veel ühe sellise kirjutise, mis kõik on umbes 400 aasta vanused.

1633. aasta oktoobrikuises kirjas paluti ostetud majapidamisesemeid saata Londonist Essexisse Copt Halli Lady Cranfeildile. Kirjale oli alla kirjutanud Robert Draper, kes võis olla selle majapidamise vanemteener.

Uurimine näitas, et mitu kirstu voodipesu ja rõivastega ning mööblit viidi Copt Hallist Knole House'i 300 aastat hiljem, kui Copt Halli tollase omaniku tütar abiellus Knole’i House’i omanikuga.

«Leidsin selle hoone pööningult vanu kirjutisi, mis üllatavalt olid säilinud. Vaatasin ja sain aru, et need ei ole nüüdisajast, pigem 17. sajandist. Sellele viitasid nii kirjutusviis kui keelekasutus. Mind kutsutakse Jimdiana Jones ja ma olen seda nime väärt,» teatas amatöörarheoloog sotsiaalmeedias. 

17. sajandist pärit ostunimekiri fotografeeriti ja anti üle konserveerijatele, kes selle puhastab. Üsna kortsus kirjutised sirgendatakse pressi all.

Konservaator Jan Cutajari sõnul on huvitav näha, kuidas 400 aastat tagasi kirjutati ja see kirjutaja oli kaua aega tagasi elanud inimene, kes vastutas majapidamise eest.

Pärast konserveerimist pannakse vanad kirjad Konole’i keskusesse kõigile vaatamiseks. 

Knole House kuulub Briti hoonepärandi nimekirja ja seal on Briti saarte lossidest enim hästi säilinud 16. - 17. sajandi mööblit. 

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles