Kümme USA kuulsat räpparit, kes valisid kuritegeliku tee (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räppar Beebilõust
Räppar Beebilõust Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Räppmuusika kajastab vägivaldsust ja sellega kaasneb vägivaldsus, kuid mõnikord ületavad räpiartistid piiri ja satuvad kuritegelikule teele.Värske juhtum on Eestist, kus tuntud räppar Beebilõust, kodanikunimega Andrus Elbing, üritas matšeete abil poodi röövida.

USAs on kümme tuntud räpparit, kes on läinud kuritegelikule teele ja saanud selle eest karistada, edastab rollingout.com.

Lil Wayne, kes oli ebaseadusliku relva eest kaheksa kuud Rikers Islandi vanglas

Lil Wayne
Lil Wayne Foto: Scott Roth/AP/Scanpix

22. juulil 2007 andis Lil Wayne kontserdi New Yorgis Beacon Theateris ja pärast seda toimus afterparty, kus asjad läksid käest. Wayne ja ta kaaslane suitsetasid tuurimasina juures kanepit ning jäid politseile vahele. Politsei otsis mehed läbi ja leidis räppari kotist relva. Kohus mõistis talle 2009. aasta oktoobris ebaseadusliku relva omamise eest ühe aasta pikkuse vanglakaristuse kuulsas Rikes Islandi vanglas. Karistust hakkas ta kandma oktoobris 2010, kuid kuna ta oli uurimise ajal vahi all olnud, siis lühenes ta reaalne vanglakaristus kaheksa kuuni. Kriitikute sõnul ei ole Lil Wayne pärast seda juhtumit enam eriti laulunud kanepi ja relvade teemal.

Gucci Mane, kes pääses mõrvasüüdistusest, kuid mitte hukkamõistust

Gucci Mane
Gucci Mane Foto: John Amis/AP/Scanpix

Google’i otsing näitab, et USA kuulsal räpparil on üsna palju seadusrikkumisi, mis sobiksid USA maffiaseriaali «Sporanod». Samas ei mõistetud Mane’i süüdi mõrvas, mille ta 2005. aastal toime pani. Mane sattus nimetatud aastal Georgias Decaturis kaklusse grupi meestega ja tekkis tulistamine. Hiljem leiti Mane’i rünnanud meestest ühe, Pookie Loci surnukeha kohaliku kooli juurest.

Mane läks juhtunu tõttu ise politseisse, väites et tulistas enesekaitseks. Asi jõudis kohtusse, kuid kuna Mane’i vastu oli vähe tõendeid, siis loobusid prokurörid süüdistusest. Mitmed räpparid ja meedia mõistsid Mane’i hukka.

Mane kandis süüdimõistmise ajal teise rünnaku eest juba vanglakaristust. Mane sai hiljem veel lühiajalise vanglakaristuse ebaseadusliku relva omamise eest vanglas. Gucci Mane on USAs üks pikema kuritegevuseregistriga räppar.

Cassidy, kes sai tahtmatu tapmise süüdistuse

Cassidy
Cassidy Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Räppar Cassidy oli 15. aprillil 2005 Põhja-Philadelphias West Oak Lane’il, kus temal ja ta kahel sõbral tekkis sõnavahetus kolme mehega. Räpparil ja ta kaaslastel olid püstolid ja AK-47, vastastel aga relvi ei olnud.

Üks räppari ja ta kaaslaste vastastest oli Desmond Hawkins, sai selga surmavalt haavata ning kaks ta kaaslast vajasid haiglaravi. Cassidi ja ta mehed anti tulistamise eest kohtu alla.

Kuigi meedia arvas, et see juhtum on juba ette selge, oli Cassidyl ja ta kaaslastel hea advokaat, kes keeras kohtujuhtmi nende kasuks. Cassidy päästis põhiline tunnistaja, kes hiljem võttis oma tunnistuse tagasi. Kohus mõistis ta esmalt süüdi mõrvas, kuid hiljem tahtmatus, enesekaitseks tehtud tapmises ja ta sai ainult kaheksa kuu pikkuse vangistuse.

Tupac Shakur, kes sai vanglakaristuse vägistamise eest

Tupac Shakur
Tupac Shakur Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

USAs peetakse Tupac Shakurit seni üheks andekamaks räppariks, kuna ta palad kajastavad elu sellisena, nagu see on. Samas ei ole ka tema kuritegevusest pääsenud, sest 1995. aastal anti ta kohtu alla 19-aasta naise seksuaalse ründamise ja vägistamise eest. Shakur teatas kohtus, et ta on süütu, kuid kohtunik nii ei arvanud.

Shakur oli kohtu ees ka 1994. aastal, mil kohus määras talle karistuse, millest ta oli neli kuud vanglas, kuid sai veel viie aasta pikkuse tingimisi vangistuse. Kriitikute sõnul viisid ta vägivaldsed palad tegeliku kuriteoni, kuid ta fännid arvasid, et ta lavastati süüdi. Shakuri mainet on kahjustanud kohtu alla andmised ja vanglakaristused.

Tupac Shakur suri tulistamisintsidendi tagajärjel 13. septembril 1996 Las Vegases, olles 25-aastane.  

Fat Joe pandi trellide taha mitte vägivalla, vaid maksupettuse eest

Fat Joe / EDUARDO MUNOZ/REUTERS/Scanpix
Fat Joe / EDUARDO MUNOZ/REUTERS/Scanpix Foto: EDUARDO MUNOZ/Reuters/Scanpix

New Yorgi legendaarne räppar Fat Joe ei pääsenud samuti kohtust ja vanglast. Politsei arreteris ta 1998. aastal, teda süüdistati relvastatud röövis. Tema ja ta kaalsane, räppar Big Pun peksid meest pesapallikurikaga ja röövisid temalt kalli kullast kaelaketi. Ta sai selle eest lühiajalise vanglakaristuse.

Veel üks intsident leidis aset 2002. aastal, mil Fat Joe sattus kaklusse New Yorgi BB King’s klubis, kuid siis pääses ta süüdistusest ja vangistusest.

2012. aasta detsembris mõistis kohus selle räppari süüdi maksupettuses, mille ta pani toime ajavahemikul 2007 – 2010 ja ta veetis selle tõttu neli kuud trellide taga.

Chief Keef, kes pääses üsna kergelt

Chief Keef / wikipedia.org
Chief Keef / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Chicago päritolu räppar Chief Keef alustas kuritegelikku elu üsan vara, olles vaid 16-aastane. Selles vanuses tekkis tal politseiga tulevahetus ja ta põgenes politsei eest, jõudes lõpuks noortevanglasse.

Kohus karistas noort räpparit veel sellega, et tema ametlikuks hooldajaks sai ta vanaema, kelle juures ta elama pidi.

Kuid täiskasvanuks saades jätkas räppar kuritegelikku elulaadi. 2013. aastal oli ta 60 päeva vanglas, kuna rikkus tingimisi karistamise reegleid. Kriitikute arvates oleks räpparil aeg kuritegevus selajataha jätta ja muusikukarjäärile pühenduda, kuna ta on üsna andekas.

Lil Kim, kes valetas kohtule

Lil Kim
Lil Kim Foto: GUS RUELAS/REUTERS/Scanpix

Räppar Lil Kim oleks võinud kuritegelikust seisukohast unustusse jääda, kuid ka tema ei pääsenud kohtust ja vanglast.

Ta oli lihtsalt valel ajal vales kohas ja tegeles vale asjaga. 2001. aastal sattus ta New Yorgi populaarse raadiojaama New York City radio juures sõnasõtta teise räppari Capone-N-Noreagaga, toimus tulistamine, kuid Kimile ei esitatud süüdistust. Küll aga mõisteti ta süüdi 2005. aastal, mil ta kohtule valetas, et ta kaks sõpra ei olnud Capone-N-Noreagaga juhtumiga seotud. Samas sõbrad tunnistasid üles, et nad olid juhtumi ajal New Yorgis kohal ja osalesid selles. Kohus määras räpparile ühe aasta pikkuse vangistuse.Moraal, kohtule ei tasu valetada.

Meek Mill, kellele kohus langetas naljaka karistuse

Meek Mill / Scanpix
Meek Mill / Scanpix Foto: SCANPIX

Meek Mill on tegelenud räpiga alates 2003. aastast, ta saavutas kuulsuse 2008, kuid ka temal on ette näidata ühteteist kuritegelikku. 2008. aastal anti ta kohtu alla narkootikumide ja relva omamise tõttu. Meek Mill veetis kuus kuud trellide taga ja tal on seni 2008. aastast pärit tingimisi karistus, kuid hoolimata sellest jätkas ta kuritegevusega.

Samas määrast kohus hiljuti talle väga naljaka otsuse. Millil on raske hoida tasakaalus räpparikarjääri ja karistusi, sest kohtu otsuse kohaselt ei tohi ta viis aastat reisida. 2013. aastal oli Mill kohtu ees, kuna ta ei teatanud teda kontrollivale ametnikule, et tal on vaja seoses kontsertidega reisida. Milli käitumine kohtus jättis soovida ja ta solvas kohtunikku. Kohtunik otsustas siis määrata talle naljaka karistuse: räppar peab minema käitumise ja etiketi koolitusele, et ta enda käitumist parandaks.

T.I, kellel oli romantika kuulipildujatega

T.I.
T.I. Foto: David Goldman/AP/Scanpix

Räppar T.I.-d tuntakse kui Iggy Azaela maailmale tutvustajat, kuid 2000. aastate keskel sattus ta kohtu alla relvasüüdistusega. 2007. aastal, kui ta oli teel räpimuusika auhindadae galale, pidas politsei ta auto kinni ja otsis läbi, leides ebaseaduslikke relvi. Ta kavatses galale minna kolme kuulipilduja ja kahe summutiga, lisaks leiti ta kodu läbiotsimisel veel mitu kuulipildujat ja laskemoona.

Kohus määras T.I.-le mitme aasta pikkuse vangistuse, kuid sellest talle vist ei piisanud. Pärast vanglast vabanemist asus ta uuesti kuritegelikule teele, sest 2011. aastal sai ta 11 kuu pikkuse karistuse Ecstasy omamise eest. Kui ta ei oleks nii palju trellide taga olnud, oleks ta karjäär hiilgavam ja ta kuulsam. Igatahes on kriitikud üksmeelel, et räpparitel tuleks kuulipildujatest eemal hoida.

Bobby Shmurda, kes ei pruugi süüdi olla

Bobby Shmurda (keskel)
Bobby Shmurda (keskel) Foto: Kuvatõmmis/Youtube

New Yorgi Brooklyni räppar Bobby Shmurda oli 2014. aastal väga populaarne, olles ka sotsiaalmeedia staar. Kuid 2014. aasta detsembris sattus ta seadusega pahuksisse ja ta arreteeriti. Shmurdale ja ta kaaslastele esitati 69 süüdistust ründamises, vägivallas, mõrvakatses, relvade omamises, relvade kuritegelikus kasutamises ning narkootikumide müügis ja tarbimises. Kohus ei ole tema suhtes seni otsust langetanud ja  on ka neid, kes arvavad, et ta ei pruugi süüdi olla, vaid ta lavastati süüdi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles