Enamik ameeriklasi tahab Barack Obamat tagasi (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Donald Trump
Barack Obama ja Donald Trump Foto: WIN MCNAMEE/AFP/SCANPIX

USA uus president Donald Trump on võimul olnud 13 päeva, kuid küsitlus näitas, et rohkem kui pooled ameeriklased tahavad eelmist presidenti Barack Obamat tagasi.

Jaanuaris tehtud küsitluse kohaselt näeks 52 protsenti ameeriklasi Obamat ikka presidendina, vaid 43 protsenti on rahul, et Trump on president, edastab The Independent. 

Kui veel üks nädal tagasi toetas 35 protsenti ameeriklasi Trumpi tagandamist, siis uue küsitluse kohaselt oli neid juba 40 protsenti. Õigusteadlase Christopher Petersoni teatel saaks Trumpi presidendiametist tagandada, kui ta kuritegudes süüdi mõistetakse. 

Lisaks on 500 000 ameeriklast andnud allkirja petitsioonile Impeach Trump Now ja seda põhjendusel, et Trump ei ole keskendunud presidendiametile, vaid tegeleb ikka oma äriimpeeriumiga.

Vabariiklane Donald Trump küll võitis USA presidendivalimised, kuid dmokraadist rivaal Hillary Clinton sai tegelikult 2,9 miljonit häält rohkem kui Trump.

Trump kehtestas presidendiks saades mitme islamiriigi kodanikele USAsse kolme kuu pikkuse sissesõidukeelu. Küsitlusest ilmnes, et ainult 26 protsenti ameeriklastest pooldavad seda keeldu, kuid enamik on selle vastu.

Trumpi toetajatest suur osa arvab, et USA peab end moslemite eest kaitsma, kuna koos sisserändajatega võivad saabuda ka terroristid.

48 protsendi «trumplaste» arvates maksis filantroobist ärimees George Soros kinni Trumpi- vastased protestid, millest osa oli suunatud moslemikeelu ja teised naiste diskrimineerimise vastu.

Trump sõnas nädal tagasi, et ta kaotas valimistel palju hääli, kuna hääletasid ka miljonid illegaalid, kelle hääled tegelikult ei lugenud.

54 protsenti ameeriklastest ei poolda Trumpi plaani ehitada USA-Mehhiko piirile turvamüür.

Esmastel andmetel läheb see maksma 14 miljardit USA dollarit, mille USA tahtis saada Mehhikolt, kuna USAsse saabuvate illegaalide seas on enim mehhiklasi. Hiljem on arvatud, et selle saaks kinni maksta näiteks narkokartellide rahadega, mis on USA ja Mehhiko võimude poolt konfiskeeritud.

Trump oli ebapopulaarne juba valimiskampaania ajal ja presidendiks saades on ta ebapopulaarsus aina kasvanud.

Trumpi arvates üritas meedia näidata ta ebapopulaarsust, teatades, et ta ametisse pühitsemise tseremoonial Washingtonis oli kohal märgatavalt vähem inimesi kui näiteks Barack Obama tseremoonial 2009. aastal.

Barack Obama ja Donald Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Barack Obama ja Donald Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Ameeriklased ei ole omaks võtnud ka Trumpi poliitika peaideoloogi Steve Bannonit, kes oli varem paremäärmusliku väljaande Breitbart peatoimetaja. Küsitluse kohaselt toetab teda vaid 19 protsenti ameeriklastest.

Trumpi-teemaline küsitlus viidi USAs läbi 30. – 31. jaanuarini. Telefoni teel küsitleti 725 ametlikult registreeritud hääletajat.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles