Video: surnud vaala maost leiti kümneid kilekotte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaala uurimine
Vaala uurimine Foto: REMKO DE WAAL/AFP/SCANPIX

Norras Bergenis jäi kohalikele silma vaal, kes üritas rannale pääseda ning sellest teatati politseile, päästetöötajatele ja vaalaekspertidele.

Yle teatel üritasid merele läinud  päästjad vaala Bergeni vetest kaugemale ajada, kuid vaal tuli ikka tagasi.

Vaalaekspertide uurimine näitas, et see vaal oli haige ja suremas, mille tõttu langetati otsus looma piinad lõpetada.

Tegemist oli nokisvaalaga, kelle surnukeha viidi uurimiseks Bergenis asuvasse veeloomade uurimiskeskusse, kus talle tehti lahkamine.

Teadlaste üllatus oli suur, kui nad leidsid vaala maost üle 30 erineva suurusega kilekoti ja palju plastitükke. Uurijate sõnul oli osal kilekottidel veel kirjad näha, näiteks «Whole Chicken», «Dajm» jne.

«Need kilekotid põhjustasid looma haigestumise, mille tõttu ta enam elujõuline ei olnud. Plastkotid ja plastitükid tekitasid vaalale täiskõhutunde, kuid lahkamine näitas, et tegelikult loom nälgis, kuna ei saanud õiget toitu,» teatasid vaalauurijad.

Nokisvaalad elavad tavaliselt soojemates vetes ega kipu põhja poole, kus on jahedam. Varem on Norra vetes nähtud vaid ühel korral nokisvaala.

«Inimkond peaks aru saama, et kilekotid ja muu sarnane tapab vette jõudes mereloomi, kaasa arvatud vaalu. Meredes ja ookeanides on juba plastisaastatust nii palju, et mõne liigi säilimine on ohus,» teatasid eksperdid.

Teadlaste teatel söövad nokisvaalad planktonit ja kalmaare ning vaal võis kilekotte pidada planktoniks, mis on kerge saak.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles