«Reisipalavik» tutvustab Brasiilia naudinguid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mele Pesti
Mele Pesti Foto: Erakogu

Sel pühapäeval kell 14.00 rändab Raadio 2-e saade «Reisipalavik» Lõuna-Ameerika suurimasse ja rahvarohkeimasse riiki Brasiiliasse. Reisijuhiks on sealset kultuuri uuriv vabakutseline ajakirjanik ja Tallinna Ülikooli Brasiilia kultuuri uuringu doktorant Mele Pesti.



Brasiiliast mõeldes meenuvad Rio de Janeiro sambakarnevalid ja sealne hiiglaslik Lunastaja Jeesus Kristuse kuju, võitluskunsti ja tantsu ühendav

capoeira

, rahvuslik kokteil

caipirinha

ja rannakultuur, mis on kohalikele oluline elustiili osa.



«Nad ei tähtsusta oma elus tööd liigselt. Ja äkki tundus meilegi imelik, miks peaks peale lõunapausi tööle tagasi minema, kui on nii fantastiline rannailm! Ehkki rannailm on seal 11 kuud aastas - aga siiski tuleb seda ära kasutada,» jutustab Mele.



«Rannas käiakse pea iga päev, aga mitte ainult lesimas, vaid aktiivselt ja sotsiaalselt aega veetmas: sporti tegemas ja igasugu mänge mängimas, sõpradega meeleolukalt aega veetmas ja suhtlemas, rannas veedetakse aega palju ja mitmeti,» lisab ta.



«Brasiillaste elurõõmus olek ei näi nii ainult turistidele, vaid nad ongi sellised – nad tõesti naudivad elu, õhus hõljuvat muretust ja rõõmu on eriti tunda Rios,» kirjeldab Mele Pesti brasiillaste natuuri.



Kellaajast kinni pidamine seal liiga suurt tähtsust ei oma. Brasiillaste jaoks on väga oluline ka välimus, aga sellega ei kaasne sellist stressi nagu siin. Oma kehavormide üle ollakse uhked ja neid demonstreeritakse mõnuga.



Kiidusõnu saab ka võimas ja mitmekülgne Brasiilia floora ja fauna. «Natuke suvikõrvitsat meenutava taime sees oli täiesti kasutamiskõlblik švamm! Kasutan seda siiamaani,» räägib Mele enda jaoks põneva eksootilise taime švammipuu avastamisest.



Pühapäevases «Reisipalavikus» tuleb juttu veel Brasiilia köögist, kaunitest paikadest, kultuurist ja paljust muust põnevast ning muidugi kuuleb palju head brasiilia muusikat.



Oma ümbermaailmareisi eredamatest hetkedest teeb kokkuvõtte saate lennunõunik Krister Kivi.



Kuula varasemaid «Reisipalavikke» ja Krister Kivi ümbermaailmareisi reportaaže Raadio 2

kodulehelt

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles