Amnesty International hoiatas, et ajutisest moslemikeelust võib saada alaline keeld (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi moslemikeelu vastu protestijad
Donald Trumpi moslemikeelu vastu protestijad Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline inimõigusorganisatsioon Amnesty International teatas, et USA poolt seitsmele moslemienamusega Lähis-Ida ja Aafrika riigi kodanikele kehtestatud ajutine sissesõidukeeld USAsse on alles algus ning tulevikus võib president Donald Trumpi administratsioon kehtestada täieliku moslemikeelu.

USA võimud peatasid 120 päevaks kõik põgenikeprogrammid ja riiki ei lubata enam ka Süüria sõjapõgenikke, edastab The Independent.

Trump teatas juba 2015. aasta detsembris, et kui ta saab USA presidendiks, siis ta keelab moslemite sisserännu USAsse.

Amnesty Internationali esindajate sõnul kehtestasid USA võimud keelu esmalt seitsme riigi kohta, kuid USA uut poliitikat silmas pidades võib see märgatavalt laieneda.

«See moslemikeeld on alandav ja šokeeriv. Kuigi president Trump lubas, et tegemist on ajutise keeluga, võib sellest suure tõenäosusega saada püsiv keeld. USA liitlased võiavad hakata sama tegema. Sõjakollete tõttu on maailmas jätkuvalt põgenikekriis, kuid USA sulgeb abivajajatele uksed. Selle tõttu pöördume USA liitlaste, eelkõige Ühendkuningriigi poole, et selle riigi võimud avaldaksid USAle moslemikeelu pärast survet,» lausus Amnesty International UK juht Kate Allen.

Möödunud pühapäeval esines Valge Maja kantseleiülem Reince Priebus telekanali CBS News saates «Face the Nation» ja selgitas moslemikeeldu, mis kehtib Süüria, Liibüa, Iraagi, Iraani, Jeemeni, Sudaani ja Somaalia kodanike kohta.

Donald Trump ja Reince Priebus
Donald Trump ja Reince Priebus Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Priebuse teatel on neis seitsmes riigis enim terroriste ja terroristlikku tegevust, mis võib nende riikide kodanikega kanduda USA pinnale ning on veel riike, mida saab liigitada terroristlikeks.

Priebuse sõnul on praegusest nimekirjast jäetud välja  Afganistan ja Pakistan, kuid tulevikus võidakse ka need riigid lisada.

Pakistani poliitiku Syed Khursheed Shahi arvates on Donald Trumpi sihtmärgiks ükskõik, millise riigi moslemid, mitte terroristid, sest ta näeb moslemites vaenlasi. 

Briti võimude teatel ei peaks USA moslemikeeld puudutama Ühendkunungriigi kodakondsuse ja passiga moslemeid.

Briti paruness Sayeeda Warsi, kelle vanemad saabusid Ühendkuningriiki aastakümneid tagasi Pakistanist, sõnas et Trump tahab kehtestada totaalse moslemikeelu, üritades seda varjata retoorika ja terrorismi taha.

Donald Trump on end mitmel korral avalikkuses kaitsnud ja selgitanud, et praeguses globaalselt keerulises olukorras peab USA mõtlema enda paremale siseriiklikule kindlustamisele ja selle tõttu on moslemite sissesõidukeeld omal kohal.

«Ma ei halvusta kellegi religiooni. Küsimus on oma riigi kaitsmises ja terrorismi takistamises,» teatas USA president.

USA kristlik telekanal küsis Trumpilt, et kas USAs tuleks eelistada kristlasi, vastas president, et loomulikult.

Lisaks USAle on veel mitmetes riikides leidnud aset Trumpi moslemikeelu vastased protestid. Protestijate teatel üritab Trump globaalses poliitikas uusi lõhesid tekitada, rikkudes sellega rahvusvahelisi kokkuleppeid ja inimõigusi.

Donald Trumpi moslemikeelu vastu protestija
Donald Trumpi moslemikeelu vastu protestija Foto: Toru Hanai/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles