Austrias keelatakse avalikes paikades niqab’i ja burka kandmine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niqab'is ja burkas mosleminaised
Niqab'is ja burkas mosleminaised Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Austria võimud keelavad mosleminaiste tavapärase rõivastuse niqab'i ja burka kandmise avalikes paikades nagu kohtud, koolid ja ametiasutused.

Samuti ei tohi neid kanda töö ajal politseinikud, kohtunikud ega prokurörid, edastab The Independent.

Tegemist on osaga Austria valitsuse plaanist end tugevamalt kehtestada ja saada tagasi võim, mis on liikumas paremäärmusliku Vabaduspartei kätte.

Austria kantsler Christian Kern sõnas, et niqab’i ja burka keelamine aitab kaasa, et Austrias elavad 600 000 moslemit integreeruksid paremini ühiskonda.

«Austria on avatud ühiskond, kus kõikidel on võrdsed võimalused. Kogu keha ja pead kattev rõivastus aga on piiravaks elemendiks ja selle tõttu tuleb see keelata,» teatas kantsler.

Valitsusprogrammi kohaselt ei tohi riigiametnikel olla välimuses silmnähtavaid ideoloogilisi ja religioosseid viiteid nende usule, vaid nad peavad olema neutraalsed.

Prantsusmaa võttis niqab’i ja burka kandmist keelava seaduse vastu üle kuue aasta tagasi, olles sellega esimene Euroopa riik, kus neid mosleminaiste rõivaid ei saanud avalikkuses enam kanda.

Belgia ja osa Šveitsi alasid astusid sarnaseid samme ja ka seal keelati avalikkuses nimetatud riietuse kandmine ning veel on neid Euroopa riike, kus sellist keeldu kaalutakse.

Burka on kogu keha, pealaest jalatallani kattev rõivas, mida kannavad mosleminaised avalikkuses, varjates oma keha võõraste eest.

Niqab on nägu kattev loor, mis on ristkülikukujuline ja mis kinnitatakse pearätiku ülemise serva külge, vajadusel saab seda üles tõsta.

Teise variandi puhul on niqab kinnitatud näo ette nii, et silmad jäävad näha, ka siis saab seda eest võtta, et kogu nägu paljastada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles