Raamatukogus linastub Kuldkaruga tunnustatud film

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunamullu pälvis Veneetsia filmifestivalil tunnustust Fatih Akini komöödia „Soul Kitchen”.
Tunamullu pälvis Veneetsia filmifestivalil tunnustust Fatih Akini komöödia „Soul Kitchen”. Foto: SCANPIX

Kolmapäeva, 9. märtsi õhtul linastub Pärnu keskraamatukogu suures saalis noore türgi päritolu Saksa reþissööri Fatih Akini film „Vastu seina” („Gegen die Wand”). Kirglik ja traagiline ekraaniteos, mis ületab riikide ja rahvuste piire.

Akini filmitriloogia „Armastus, surm ja saatan” esimeses filmis kohtuvad psühhiaatriahaiglas Sibel ja Cahil, kes mõlemad on püüdnud ennast tappa.

Sibel soovib pääseda Türgi ühiskonna pealesurutud traditsioonidest ja ainus pääsetee näib olevat formaalne abielu mõne türgi mehega: sellise ettepanekuga pöördubki ta Cahili poole. Perekondlikest sidemetest vabanemine osutub siiski keerulisemaks, kui naine seda arvata oskas.

„Vastu seina” on täis elulusti ja masendust, siirust ja kompromissitust, aga ka enesehävitamist ja rock’n’roll’i.

Filmis kohtuvad mees, kes tahab elust lahkuda, ja naine, kes tahab elult võtta rohkem, kui tema keskkond talle võimaldab.

Lisaks melodramaatikale lisab 1973. aastal Saksamaal Hamburgis sündinud Akin filmi etnilise ja urbanistliku kultuuri vastanduse: reþissöör näib küsivat, kui olulised on siis inimesele popkultuurist läbi põimunud ühiskonnas ta juured ning talle üha võõramaks muutuvad rahvuslikud traditsioonid.

2004. aasta Berliini 54. rahvusvahelisel festivalil võitis „Vastu seina” parima filmi Kuldkaru auhinna, samuti valis Euroopa filmiakadeemia kõnealuse linateose aasta parimaks tööks.

Film jõuab Pärnusse Tartu Saksa kultuuri instituudi ja Goethe instituudi vahendusel.

Film on saksa ja türgi keeles ingliskeelsete subtiitritega.

Pääs kahe tunni pikkust filmi vaatama on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles