Kohalikud valmistuvad kontsertlavastuseks

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajaka tantsijate ja Argentum Voxi lauljate (fotol tagaplaanil) koostöös sünnib sel laupäeval Pärnu kontserdimajas suurejooneline juubelikontsert.
Kajaka tantsijate ja Argentum Voxi lauljate (fotol tagaplaanil) koostöös sünnib sel laupäeval Pärnu kontserdimajas suurejooneline juubelikontsert. Foto: Urmas Luik

Laupäeva, 12. märtsi õhtupoolikul tähistavad Pärnu kontserdimajas avaliku ülesastumisega oma sünnipäeva rahvatantsuansambel Kajakas ja neidudekoor Argentum Vox.

Pärnu esinduskollektiivil Kajakas on 60. ja Toomas Volli laulustuudio neidudekooril 15. aastapäev.

Et kollektiivide koostöös sündis veebruaris kontserdimajas ette kantud suurejooneline iseseisvuspäeva kontsert, söandati sümbioosi juubelipuhuselt jätkata. Idee oli idanema pandud juba varem.

Ühendavad jõud

Kajaka kunstiline juht Rita Mändla märkis, et kollektiivide ridades on koguni ühiseid liikmeid. “Muu hulgas pakume oma tantsijate Roland Landingu ja Ulla Helini uusloomingulisi tantse. Üks tantsudest on meil lauljatega ühine,” tutvustas Mändla.

Nimelt lõi Helin Volli kirjutatud populaarsele laulule “Kodu” tantsu, mis ehk jõuab tulevikus tantsupeolegi.

“Toomas Volli stuudio õpilastega oleme kontsertidel kõrvuti esinenud küll. Hoopis teine asi on mõelda välja ühine kava ning teha koos proove,” lisas Mändla.

Samuti esineb kontserdil endistest Kajaka tantsijatest koosnev Kajaka selts Raivo Ermi juhendamisel.

Voll rääkis, et tal pole küll mahti olnud uusi laule neidudele esitamiseks kirjutada, ent Argentum Vox esitab läbilõike varasemast repertuaarist ning laulude kullafondi palu. “Mõne loo laulame isegi läheneva laulupeo repertuaarist, samuti tempokaid ja süþeega haakuvaid palu,” lausus Voll.

Sünnipäevakontserdi lavakujunduse mõtles välja Tiina Tõnismäe, kava seob tervikuks Piret Kooli. Kontserdi saateansambliks on Pärnu Poisid Ülle Jantsoni eestvedamisel. Kaasa teeb käsikellade ansambel.

Esinduskollektiivid

Argentum Vox on kõige vanem Toomas Volli laulustuudio koosseis, ühtlasi kodulinna näidiskollektiiv. Peale selle tegutsevad stuudio juures lastekoor, kolm vokaalansamblit ja 20 solistiõpilast. Laulustuudio tunnid toimuvad Pärnu Vanalinna põhikoolis. Voll on tänavuse laulupeo “Maa ja ilm” neidudekooride liigijuht.

Rahvatantsuansambli Kajakas proovid toimuvad Pärnumaa kutsehariduskeskuse Pargi tänava õppehoone aulas. Kutsehariduskeskuse tiiva all harjutab Rita Mändla käe all kolme tantsupeoks valmistuva noorterühmaga, samuti tegutsevad sega- ja naisrühm. Veel sügisel tantsis tantsuveteranide koosseis, mis lagunes, sest muist liikmeid läks tööle välismaale.

Juubelikontserdile oodatakse linnarahva kõrval mõlema kollektiivi vilistlasi, pereliikmeid, sõpru-tuttavaid. “Teades, et saalis istuvad teiste seas meie endised lauljad ja tantsijad, läheb alati süda soojaks ja on suurim kingitus näha, et nad jätkavad sel elualal,” märkis Voll. Mändla on temaga päri.

Laulu- ja tantsupeo järel ootab noori lauljaid tänavu suvel teinegi suurem ülesastumine. 9.-16. juulini toimub Pärnus rahvusvaheline koorimuusika festival “Europa Cantat Junior 2011”, mille avaõhtu Vallikäärus kujuneb minilaulupeoks, kus astuvad teiste seas üles 400 Pärnu noort lauljat. Pärnusse on oodata tuhandeid noori koorilauljaid lähedalt ja kaugelt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles