Video: ameeriklased plaanivad Kuul õlut pruulida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu
Kuu Foto: HO/AFP/Scanpix

Teadlasi on juba mõnda aega huvitanud küsimus, kas Kuul, kus atmosfäär on väga hõre ja magnetväli nõrk, on võimalik õlut pruulida.

USA California ülikooli üliõpilaste meeskond ehitas kosmilistesse oludesse sobiva õllepruulimisanuma, mis loodetakse selle aasta lõpul saata Kuule India kosmoselaeva abil, edastab The Telegraph.

Ameeriklasi huvitab, kuidas kosmilistes oludes käärimisprotsess aset leiab, sest selline katse annab väärtuslikku informatsiooni loomaks pärmi sisaldavaid ravimeid ja toite, näiteks leiba, mida saab tarbida pikkadel kosmoselendudel.

Ameeriklaste kosmilises õllepruulimisanumas ei ole kääritamine, laagerdumine ja teised protsessid eraldi, vaid koos, kuigi tavapäraselt käivad need protsessid eraldi. Pruulimine toimub nii, et muidu plahvatusohlikku süsinikdioksiidi ei ole vajalik eemaldada. 

«Meie kanistril on kolm osa, milles esimeses on toorõlu, teises on pärm. Kui meie anum jõuab Kuule, siis avaneb kahe osa vahel olev klapp ja ained segunevad. Kui pärm on oma töö teinud, siis avaneb veel üks klapp ja pärmi ülejäägid jõuavad kolmandasse ossa. Nii saamegi Kuul õlut pruulida,» selgitas Kuul õlle pruulimise projekti liige Srivaths Kaylan.

California ülikooli noorteadlaste meeskond on üks nende 25 meeskonnast, mis valiti välja 3000 seast. Meeskonnad võistlevad omavahel ja ameeriklased loodavad, et nemad osutuvad lõplikeks võitjateks, kellest saavad esimesed pruulimeistrid Kuul.

TeamIndus kosmoselaev peaks Maalt Kuu suunas startima 28. detsembril 2017.

TeamInduse programmijuht Siddesh Naik sõnas, et pärmi- ja õllekatse on üks huvitavamatest, mis kunagi Kuu pinnal tehakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles