Online-intervjuu: vastas Maarja-Liis Ilus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja-Liis Ilus
Maarja-Liis Ilus Foto: Peeter Langovits

Meelelahutusportaali Elu24.ee lugejate küsimustele vastas laulja ja «Tantsud tähtedega» staar Maarja-Liis Ilus.

Tere Maarja!
Kõigepealt tahan Sind tänada muusika ja laulmise eest, millega tegeled! Oled minu jaoks artist nr 1 Eestis. Küsimus ka: kuidas oled rahul oma praeguse eluga? Pean silmas kõike kokku – töö + eraelu + avalik elu + ...? Kas oled õnnelik ja teed seda, mida süda ihkab?

Eks päevi on paremaid ja halvemaid, aga üldiselt olen ma oma eluga rahul. Minu töö on ühtlasi minu hobi ja Eesti on hea kodu avaliku elu tegelasele, kuna fännid on mõistlikud ja rahulikud ning hulluvaid paparazzosid meil ei ole.

Kuidas alustasid oma lauljakarjääri?
Ema viis mind Ave Kumpase juurde laulma ja sealt kõik alguse sai.

Kas see, et nii noorelt kuulsaks said ja pidevalt lavalaudadel olid, on sind ka piiranud? Kuidas? Oled jätnud midagi tegemata lapse/teismelisena?
Pigem on tulnud kasuks, et olen varakult sellise eluga harjunud ja õppinud vaba aega hindama. Midagi tegemata pole jäänud, pigem olen rohkem teinud ja näinud – tänu kontsertidele palju reisinud ja huvitavate inimestega kohtunud.

Kas sa oled ka välismaal esinenud ja kus, kui oled?
Esinenud olen väljaspool Eestit palju. Olen tuuri raames üles astunud pea kõikides Aasia ja Lõuna-Ameerika riikides. Euroopast on välisesinemistest meeldejäävaimad ülesastumised Eurovisioonil.

Millal on oodata uut plaati ja kas annad kunagi mõne jazziliku albumi välja :)? See oleks pööraselt ilus :).
Uue plaadi kallal teen tööd hetkel iga päev. Loodan valmis saada novembri lõpuks. Jazziliku albumi osas ei oska veel lubadusi anda, aga hinges tunnen, et kunagi jõuan ka selleni.

Tere Maarja!
Olen sinu kuulaja juba ajast, mil sina olid väike ja ka mina :). Tore on näha arengut, mille oled läbinud, tulemus on igati kiiduväärt.
Soovin sinu käest teada, kas teie, pean silmas sind ja Rannapit, ei ole andnud/ andmas välja plaati, kus oleks peal nii ETV Live stiilis lugusid kui ka Rannapiga koos tehtud loomingut. Need lood üheskoos oleksid lihtsalt superluks kraam, mida veiniklaasikese kõrval nautida :)).
Tervitades,
Raba ja Lemmiku tänava Sandra

Rannapiga praegu plaadi osas plaane ei pea, küll aga on mu uus plaat just ETV Live stiilis lugudega.

Kas ja millistel tingimustel läheksid veel Eurovisioonile? Mida tuleks teha, et Eestit jälle edu saadaks? Oleksid valmis ise katsetama? (Võiksid ju võtta revanši?!)
Eurovisioonile minemise vastu pole mul midagi, katsetaks hea meelega. Seda valemit ei tea keegi, mis edu garanteeriks.

Nimeta mõni Eesti naislaulja, keda austad ja miks?
Austan väga näiteks Anne Veskit – alati särav, lõbus, hea energiaga – tõeline artist.

Mida arvad Kerli Kõivu tähelennust? Kuidas sulle ta plaat meeldib? Kas sa kunagi koos temaga laulaksid, kui siuke võimalus tuleb?
Hoian Kerlile pöialt, et tal kõik hästi läheks. Elan tema tegemistele kaasa. Plaat on hea ja huvitav, eriline väärtus on tema enda lugudes ja omapäras.
Kui võimalus avaneb, siis laulaksin ikka :)!

Sul on nüüd kogemusi. Palun võrdle Eesti ja USA lauluõpetust ja kuidas sulle tundub praegune õpetamise tase, tulemus, kvaliteet Eestis? Võimalusel palun mittediplomaatilist vastust.
Ega mul erilist kogemust Eestist võtta ei ole. Siin pole ma otseselt laulmist õppinud, pigem jõudnud tulemusteni läbi kogemuste. Berklee College of Musicu kohta on mul öelda palju head, ainus miinus minu jaoks oli õppetöö üsna aeglane tempo.

Suurim pluss Eesti ees on õppejõudude ja -ainete rohkus ja stiililine mitmekesisus. Vähem diplomaatiline vastus oleks väga aeganõudev ja veniks pikale.

Nagu nii mõnigi eelnev kommenteerija on öelnud, siis Maarja muusika tekitab tihtilugu mõnusa külmajudina. Kas ja mis sind ennast samavõrd liigutab?
Mind liigutavad elus nii paljud asjad. Ehk kõige tähtsam on õige aeg, koht ja inimene, kellega seda emotsiooni jagada.

Kindlad asjad, mis mind pisarateni liigutavad on hea romantiline film ja muusika.

Mis on sinu lemmiklugude esikolmik?

John Mayer - Slow Dancing In A Burning Room
Seal - Get It Together (akustiline versioon)
Jason Mraz - I’m Yours

Kas sa kuulad vabal ajal oma muusikat?

Kuna plaadi lindistamine ja kontserdid võtavad palju aega, siis vabal ajal eelistan midagi muud kuulata.

Kellele elate kaasa saates «Laulud Tähtedega»?
Ei ole jõudnud saadet jälgida ja kindlat lemmikut veel ei olegi.

Miks tegid otsuse et lähed saatesse «Tantsud tähtedega»? Mida saatelt ootad ja mis võiks sind seal üllatada?
Olin sunnitud kahel esimesel aastal osalemisest tiheda töögraafiku tõttu loobuma ning hiljem showd vaadates oli natuke kahju. Usun, et see kogemus on väga kasulik.

Loodan säilitada rutiini ja tegeleda trenniga tõsisemalt ka edaspidi. Pealegi ei tule ilmselt teist võimalust, et Veiko Ratas õpetab isiklikult mitu tantsu selgeks.:)

Tere, Maarja-Liis! Olen sinu ilusat lauluhäält alati imetlenud ja oled mu arust üks ilusa hinge ja välimusega tüdruk. Aga küsimus sulle – kuidas edeneb tantsuõppimine ja mida arvad oma treenerist Veikost?

Trennid edenevad üldiselt hästi ja siiani pole kordagi kahetsenud, et saatesse läksin. Veiko on väga hea treener, lisaks sellele tark ja lõbus partner.

Kui sinust oleks saanud sportlane, siis millisel spordialal?
Ma ei usu, et mul sportlasena häid eeldusi oleks. Ilmselt oleksin valinud midagi tantsulist.

Mul selline küsimus – kust oleks võimalik hankida sinu laule «Sa ju tead» ja «Õnneseen»?
Kahjuks ei oska täpselt öelda, ilmselt ETV arhiivis on «Õnneseen» olemas. Teine lugu on mu esimese plaadi peal olemas on, aga kas seda plaati enam kusagilt saab – kahtlen.

Kas sa loovutaksid ühe tunni oma stuudioajast mulle, et saaksin ühe laulu ära lindistada?
Muidugi :)!

Kuna oled ju lõpetanud Õigusinstituudi, siis kas tegutsed ka juriidilises maailmas või plaanid karjääri selles valdkonnas?
Ei tegutse ja plaane selles valdkonnas karjääri teha ei ole. Peale keskkooli oli kindel soov õpinguid jätkata ja kõige huvitavamana tundus õigusteadus. Üldhariv ja kasulik igaks elujuhtumiks.

Milliseid raamatuid loed? Milline raamat on sind kõige rohkem mõjutanud?
Ega ma eriti palju loe, kui aega jääb, siis pigem erialast kirjandust ja autobiograafiaid. Loodan väga, et tulevikus leian lugemiseks rohkem aega.

Millele mõtlemata raha kulutad?
Mõtlemata ma ei kulutagi.

Mis on see seriaal, mille kõik hooajad sa omale koju ostaks?
Siiani pole ühtegi ostnud. Väga meeldivad ajaviiteks «Sex and the City» ja «Friends», nagu vist paljudele teistelegi.

Kas sa oled kunagi andnud kodutule inimesele raha ja kui oled, siis miks ning kui ei, siis miks ei ole andunud?
Leian, et raha teenimiseks võiks ikkagi kasvõi natukene midagi teha. Kui kodutu tänaval pilli mängib või teeb midagi muud toredat, ei ole mul kahju raha anda ja olen seda korduvalt ka teinud.

Tere!
Olen ise naisterahvas ja kodust väljasaamiseks kulub ikka hulk aega, et ennast korrastada! Kui ma oleks kuulus, siis oleksin vist ülihoolitsev, sest kõik vaatavad ju. Kuidas sinul on? Mida ja kui palju sa enda ilu heaks teed ühel tavalisel hommikul uksest välja minnes?

Igahommikune rituaal on kuum dušš ja niisutav kreem. Niisama poes käimiseks või koeraga jalutamiseks ei tee ma endaga rohkem midagi. Kui ees on esinemine, siis kulub aega juustele ja näole umbes tund.

Mul väga imelik küsimus, aga kus salongis sa käid juukseid hooldamas? Mul kipuvad juuksurid alati kõik ära rikkuma tahaksin hea juuksuri juurde sattuda. Oleksin tänulik, kui vastaksid.

Minu juukseid on lõiganud aastaid Tamara Korjagina. Viimati viibides Saaremaal, külastasin Jouni Lehtikangast, keda soovitan ka soojalt.

Mida teha, et Eestis lõppeks avaliku elu tegelaste mõnitamine avalikus meediaruumis? Kuidas näiteks suhtud, kui mingi Arileen Malbers sinust online’is täiesti haige nupu avaldab ja järgmine samasuguse tasemega kamp seda kommenteerima kukub? Kes või kuidas peaks kaitsma avaliku elu tegelast pideva avaliku solvamise eest, mis Eestis on nii «normaalseks» muutunud? Häirib see sind üldse?

Mind ei häiri see, kui avaldatakse täielikku jama. Ja kui sellel tõepõhi all peaks olema, saan süüdistada vaid iseennast.

Sellepärast elangi oma elu olles võimalikult aus ja otsekohene, et hiljem arusaamatusi ajakirjanduse veergudel vältida. Tähtis on vaid see, mida teavad ja arvavad minu lähedased.

Mis on kõige romantilisem asi, mida mehed on sinu tähelepanu saamiseks pidanud tegema?
Mu elus on õnneks olnud mitu väga kallist tegelast, kes aja jooksul igasugu romantilisi asju korda saatnud. Las need jääda meie vahele...

Kui sa saaksid enda noorusesse kaasa võtta ühe suhtealase nõuande, mida endale anda, siis milline see oleks?
Õnneks on mul alati olnud suur tugi vanematelt, kes hea nõuga aidanud, kui endal mõistust nappinud. Liigse muretsemise ja haletsemise vastu aitab teadmine, et aeg paneb asjad paika ja annab küsimustele vastused – on asju, mida ei saa muuta ka kõige vägevam.

Mul on väga imelik küsimus: kui saaksid valida ühe, mitte mõlemad, siis kas sa eelistaksid olla n-ö mittekuulus, aga väga õnnelikus abielus ja 2 suurepärase lapse ema, või ilmatu kuulus, aga vahetaksid abikaasasid, nagu Hollywoodi kuulsustel kombeks?
Ilma ühegi kõhkluseta - õnnelik abielu ja kasvõi ühe mitte nii suurepärase lapse ema :).

Ütle siis ausalt välja, saad ka lähema viie aasta jooksul emaks või ei? Ilusad lapsed tuleksid ju :).
Ega seda ei saa ju ausalt öelda, kui isegi ei tea. Arvan, et viie aasta pärast oleks ema olla tore küll.

Kuidas elab sinu superlahe koer? Kuidas suhtub temasse sinu elukaaslane?
Koer elab muretut elu ja elukaaslane suhtub temasse väga hästi :).

Mida sa veel armastad peale laulmise siin maailmas? Kes on sinu jaoks kõige tähtsamad inimesed igapäevaelus?

Armastan oma lähedasi sõpru ja perekonda – nemad ongi kõige tähtsamad.


Hea Maarja, Sinust õhkub nii palju soojust, armastust, mõistmist ja elutarkust, et Sind võiks vabalt viiekümneseks pidada. Ometi ekraanilt, lavalt, pildilt või klubis paistad välja vaevalt kahekümnene. Ma ei tea tõesti Su tegelikku vanust, aga see polegi oluline, pealegi naisterahvalt seda ei küsitagi. Kuidas oled suutnud saavutada ajatuse mõõtme igas mõttes? Miks mul on tunne, et kui järgmisel sajandil räägitakse selle sajandi Eesti lauljatest, siis oled Sina kindlalt esimeste seas? (Sinu tulevane tütar võibolla erandina eespool :))
Nii armsat kommentaari ei oskaks võhivõõralt oodatagi, aitäh! Ma ei oska sellele midagi vastata ja ainult punastan siin kohmetult.


Tänan kõiki heade soovide ja huvitavate küsimuste eest!
Maarja-Liis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles