Inimlikud väärtused, vaikne ja rahulik olemine

, näituse korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondase keskuses saab vaadata Ann Polma isikunäitust.
Kondase keskuses saab vaadata Ann Polma isikunäitust. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kondase keskuses saab vaadata Ann Polma isikunäitust.

Mulgi juurtega Ann Polma (1960—2002) kunstihuvi avaldus juba aastatel, mil ta õppis Tallinnas, ehkki ülikooli lõpetas ta bioloogina. Pärast Annikveres veedetud kohustuslikke suunamisaastaid kolis perekond Läänemaale Matsallu, kus ongi valminud näitusel olevad teosed. Siiditrükitehnikas tööd pärinevad aastatest 1987—1989.

Naiselik ja lihtne

Ann Polma maailm on naiselik ja lihtne, ent ometi otsiv. Südamelähedasele impressionismile ― kas mitte Peeter Mudisti eeskujule ― on andnud hoogu juurde omapärane siiditrükitehnika, mis tõmbab muidu üsna koloriitsele maalingule otsekui uduloori ja tekitab samasuguse eemaloleku tunde, nagu tajume Mudisti töid vaadates. See pole sürrealistlik maailm, vaid vaikne ja rahulik olemine.

Katsetuslikeks võib pidada abstraktsemaid, figuure musta tugeva joonega piiritlevaid teoseid. Kunst peaks tegelema kestmisega — see mõte aimub pilte vaadates.

Inimlikud väärtused

Peale Mudisti on Ann Polma saanud ilmselt mõjutusi ka Tiit Pääsukese ja Rein Kelpmani maalidest. Ühtlasi on tal olnud huvi soome-ugri rahvaste ornamentika vastu. Mari- ja Handimaale tehtud matkadel see süvenes ning nähtub ka mitmes näitusel olevas töös.

Väljapaneku telje moodustavad juba mainitud siiditrükis teosed, mis kajastavad olulisi väärtusi: perekonda, kodu, inimeseks olemist ja loodust. Peale mitmekordsel ületrükil põhineva originaalse tehnika on neile töödele iseloomulikud isikupärane käekiri ja tugev emotsionaalsus.

Esimest korda olid Ann Polma teosed näitusel Penijõel Matsalu rahvuspargi keskuses 2010. aastal kunstniku 50. sünniaastapäeva tähistamiseks. Samal suvel eksponeeriti tema töid Metsküla algkoolis.

Viljandi näituse koostasid Ann Polma sugulased ja Pille Tomson.

Näitust «Ann Polma maailm» (siiditrükid, õlimaalid ja akvarellid) saab Kondase keskuses vaadata 17. aprillini

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles