Video: Soome politsei sai oma videokanali, milles antakse nii tõsist kui humoorikat nõu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei
Soome politsei Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Soome politsei sai möödunud nädalal oma videokanali Poliisitube, milles antakse nii tõsist kui humoorikat nõu, räägitakse näiteks vihakõnede ja liiklusraevu teemadel.

Helsingin Sanomat teatel plaanib  Soome politsei selles kanalis poole aasta jooksul avaldada umbes 100 videot. Samasugused videokanalid on juba varasemast maksuametil, vanglaametil, kaitsejõududel ja tollil.

Soome erinevad ametkonnad on hakanud tegema videoid, mis avaldatakse oma Youtube'i keskkonnas eesmärgiga teavitada ja hoiatada kodanikke ning selgitada ametnike tööd.

Soome politsei avas möödunud reedel Youtube'is oma videokanali, millele andis nimeks Poliisitube, vanglaamet aga möödunud neljapäeval, andes kanalile nimeks Risevisio.

Ka maksuamet ja kaitsejõud avalikustavad Youtube'is oma videoid, sama teevad ka toll ja sotsiaalkindlustusamet. Eriti palju on videotesse panustanud kaitsejõud, kuid politsei loodab sõduritele videote arvukuselt järele jõuda.

Soome politsei teatel tahavad nad jaanuarist juunini teha vähemalt 100 videot, milles kas siis tõsises või humoorikas stiilis antakse kodanikele nõu ja edastatakse infot, mis võib aidata kuritegevust ennetada.

Soome politsei pressiesindaja Marko Luotonen põhjendas sellise kanali vajalikkust, et politsei saab siis meedias ja sotsiaalmeedias rohkem tähelepanu.

«Me ei võistle traditsioonilise meediaga, kuid samas on tänapäeval videod levinud ning neid saab panna igale poole, ka uudislugudesse,» selgitas Luotonen.

Soome politsei tahab teha eraldi videosarja lastele ja noortele, eesmärgiga õpetada neid turvalisemalt liiklema ja ohu korral end kaitsma.

Projekti on kaasatud ka paarkümmend politseinikku üle Soome, kes teevad kanalile videoblogisid, kasutades selleks oma nutitelefoni.

«Politseinikel on õigus teha videoblogisid, milles nad selgitavad näiteks oma töös ettetulevaid probleeme või käsilolevaid juhtumeid,» teatas Kesk-Soome politsei pressiesindaja Nina Juurakko-Vesikko.

Lisaks võetakse Soome Poliisitube'is kõne alla vihakõned ja liiklusraev ning esimestes videotes räägitaksegi vihakõnest, sest Soomes on vihakuritegusid varasemast rohkem.

«Vihakuriteod ja kiusamine viivad diskrimineerimiseni. See omakorda tekitab kiusatavale vaimseid ja füüsilisi probleeme, olles kogu ühiskonna probleem. Kui vihkamine muutub äärmuslikuks, siis võib see tuua kaasa radikaliseerumise ja ekstremismi,» sõnas Soome politsei peadirektor Seppo Kolehmainen.

Soome politsei
Soome politsei Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/Scanpix

Politseil aitavad videoid teha produktsioonifirma ja Helia-Haaga rakenduskõrgkooli ajakirjandusüliõpilased.

Poliisitube'i kanali käivitamine läheb politseile maksma 170 000 eurot, kolmandik sellest kulub kanali reklaamile.

Soome vanglaameti esimene video aga räägib vangivalvurite tööst Kuopio vanglas. Tegemist on mitmest videost koosneva sarjaga, mis kannab pealkirja «Tie vapauteen» («Tee vabadusse»).

Nii politsei kui teised ametkonnad on veendunud, et kodanikud vajavad rohkem informatsiooni, kuidas riigiaparaadi erinevad osad töötavad. Nii Youtube'i kui teiste sotsiaalmeedia kanalite abil saab kergemini jõuda  erinevas vanuses kodanikeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles