Pildid: lumevangis Euroopa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meteoroloogide sõnul on Euroopa lääne- ja keskosa sõna otseses mõttes lumevangis, kuna on sadanud ebatavaliselt palju lund ja temperatuurid on keskmisest 5 – 10 kraadi võrra madalamad.

Kuigi lumi on toonud paljudes paikades rõõmu ja on olnud võimalik nautida suusatamist, kelgutamist ja uisutamist, ei puuduta see Itaaliat, kus lumi ja jahedus on pärast maavärinat teinud elu raskeks.

Mitmed suured veekogud, kaasa arvatud läbi mitme riigi voolav Doonau jõgi ja Šveitsi Genfi järv on jääs.

Prantsuse meteoroloogid nimetasid praegust külmalainet siberlikuks ning oma kõige jahedamale paigale, mis on  Ida-Prantsusmaal Bourgogne-Franche-Comté piirkonas asuv Mouthe, andsid nad nimeks Petite Siberie (Väike Siber).  Seal on talvisel ajal temperatuuri langemine miinus 20 – 30 kraadini tavaline, jaanuaris on keskmine temperatuur miinus 10 – 15 kraadi ümber.

Sealne talvine temperatuurirekord mõõdeti 1985. aasta jaanuaris ja see oli miinus 41, 2 kraadi.

Veel mitmes Euroopa paigas on selle aasta jaanuaris mõõdetud rekordiliselt madalaid temperatuure ja külma tõttiu on inimesi elu kaotanud.

Mitmes paigas katkes ekstreemse ilma tõttu lennu-, rongi- ja bussiliiklus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles