Video: suri Teise maailmasõja puhkemisest esimesena teatanud reporter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Clare Hollingworth ja hiinakeelne Hongkongi väljaanne, milles avaldati tema artikkel sõja puhkemise kohta
Clare Hollingworth ja hiinakeelne Hongkongi väljaanne, milles avaldati tema artikkel sõja puhkemise kohta Foto: Bobby Yip/Reuters/Scanpix

Briti meedia teatel suri inglannast reporter, kes maailmas esimesena andis teada Teise maailmasõja puhkemisest.

Clare Hollingworth oli 1939. aastal väljaande Daily Telegraph reporter ning ta oli sõja puhkedes Poolas, kust ta teatas, et Saksa tankid tungisid üle Poola piiri.

Hollingworth sõitis 28. augustil Briti konsulilt Katowices John Anthony Thwaitesilt laenatud autoga Poolast Saksamaale, kui märkas, et kahe riigi piiril on palju Saksa tanke. Ta kontakteerus Varssavis asuva Briti saatkonnaga ja edastas info nähtu kohta.

Daily Telegraph avaldas oma reporteri saadetud info esilehel, teatades 1. septembril sõja puhkemisest. Briti välisministeerium sai Saksa invasiooni kohta teada otse Hollingworthilt, kes oli sündmuskohas.

Inglannast sai sõjareporter, ta läks 1940. aastal Rumeeniass Bukaresti, kus oli tunnistajaks kuningas Carol II troonist loobumisele.

1941. aastal oli ta Põhja-Aafrikas, edasi viis ta tee Türgisse ja Kreekasse, hiljem veel Palestiinasse, Iraaki, Iraani ja Indiasse.

Sõjakeerises peeti teda mitmel korral spiooniks ja ühes juhtumis tuli tal teha striptiisi, et süüdistusest pääseda.

10. jaanuaril 105-aastasena surnud reporter kuulus Hongkongi välisajakirjanike klubisse, mille liige ta oli 35 aastat. Teda mälestati seal ta lemmikveini ja toitudega.

Clare Hollingworth oma 105. sünnipäeval 10. oktoobril 2016
Clare Hollingworth oma 105. sünnipäeval 10. oktoobril 2016 Foto: Kin Cheung/AP/Scanpix

Klubi seinal on Hollingworthist mitmeid fotosid, millel on teda näha Korea ja Vietnami sõda kajastamas.

Hollingworthi kolleegide sõnul oli tal «hea nina» huvitavate, kuid samas ka eluliste uudiste peale ja ta oli sageli «õigel ajal õiges kohas».

Clare Hollingworth
Clare Hollingworth Foto: Bobby Yip/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles