Norra rahvasaadik kasutas ennustajate abi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saera Khan
Saera Khan Foto: SCANPIX

Norras on tekitanud skandaali rahvasaadik, kes kasutas ennustajate abi.

Tööpartei esindaja Saera Khan helistas üheksa kuu jooksul 793 korda telefoniennustajatele, kirjutab STT.

Kokku rääkis naine ennustajatega 133 tundi. Khani telefoniarve tõusis selle tõttu 48 000 Norra kroonini (86 400 krooni), samas kui keskmiselt on rahvasaadiku telefoniarve 20 000 Norra krooni (36 000 krooni) aastas.

Tööpartei sai Khani «poliitiliste nõuandjate» kohta teada paar päeva tagasi.

Partei teatas pärast seda, et telefoniennustajate nõuanded ei ole avaldanud mõju  Norra  Tööpartei poliitikale ega otsustele.

Khan võttis pärast skandaali puhkemist haiguslehe.

Skandaal paljastus, kui ajaleht Verdens Gang kirjutas, et Norra parlament keeldus maksmast rahvasaadik Khani ülisuurt telefoniarvet. Khan pidi siis enamiku arvest ise kinni maksma.

Skandaal laienes, kui Khanilt küsiti põhjust, miks tal nii suur telefoniarve tekkis.

Khan sõnas siis, et helistas välismaale luureagendina töötavale kallimale.

Norra luure kinnitas, et Khani antud nimega meest nende teenistuses ei ole.

Khan väitis siis, et tema kallim on hoopis Briti luure teenistuses.

Selle nädala kolmapäeval sai Khan lõpuks aru, et valed ei vii teda mitte kuhugi. Ta avaldas teate, milles tunnistas ennustajatele helistamist. Samas paljastus, et agendist kallimat ei ole olemas.

Khan helistas ennustajatele mitu korda päevas ja küsimusi oli nii palju, et ennustajad loobusid tema kõnedele vastamast.

Norras kehtiva seaduse kohaselt ei tohi ennustajad avalikustada, mida neilt küsitakse ning mida nad vastavad.

«Olen Saerale ennustanud peaaegu kõigest, välja arvatud surmast, haigustest ja teiste inimeste elust. Neist ma ei räägi eetilistel põhjustel,» oli Helle nimeline ennustaja napisõnaline.

Khani juhtumi tõttu langetas Norra parlament otsuse avalikustada kõikide rahvasaadikute igakuised  telefoniarved. Avalikustatakse telefoniarve lõppsumma, kuid mitte numbreid, millele rahvasaadik on helistanud või millelt temale on helistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles