Eerik-Niiles Kross: andekas teeb ka tolmust raha...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Peeter Langovits.

Seekord vastas Elu24 küsimustele otse ja keerutamata ajaloolane, diplomaat, luurejuht, national builder, vaba mees - Eerik-Niiles Kross.


Kuias petsite ära aparaadi «Arctic Sea» küsimusega? Üks kaaperdajatest nimetas nüüd lõppude lõpuks ju teie nime, et olete seotud sellega! inimesed ei võta huupi ju nimesi, eriti teises riigis. Kuskil selles loos pidi teie nimi läbi käima ju? Mis, vedasite siis Iraaki sõjarelvi või? Et nendega Eesti poisse, kes «kodumaa» eest sõdivad, rünnataks?

Valedetektorit ei ole võimalik petta.

Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha?

Andekas teeb ka tolmust raha, ja rumal või lohakas või hooletu teeb rahast tolmu. Aga eks No99 ja Allfilm teavad paremini.

Kas olete kuidagi seotud meie luurajate laialisaatmise organiseerimisega?

Ei ole.


Oled rääkinud Pärnu lennujaama ja FIE-de konkurentsivõime parandamisest, samuti Läänemaa kaitseringkonna loomisest. Kuidas sa seda teha kavatsed?

Nii Pärnumaa kui laiemalt Lääne- ja Pärnumaa riigikaitse kui lennuvälja töölerakendamise huvides kasutan Riigikogu liikme üsna laialdasi volitusi vastavate protsesside käivitamiseks ja elluviimiseks.

Olen aru saanud, et pooldad nagu enamus Eesti kodanike otsevalimisi. Millisel moel oleks võimalik valimisseadust muuta, et kohalik omavalitsusa oleksid otsevalimised? Tänases parteipoliitilises Eestis on võimatu valimisseadust muuta.

Valimisseadust saab muuta Riigikogu, mille koosseisu valite teie 6. märtsil. Mina eelistan igal tasandil isikuvalimisi ning Riigikogu liikmena kavatsen teha vastavad etteoanekud ja nende poolt ka hääletada.

Kui ma ei eksi pole Te just Kremli jaoks kõige meeldivam persoon. Samuti vihkavad sind endised kommunistid ja KGB-lased. Milliseid lahendusi pakud Ida-Virumaa integratsiooni parandamisel?

Ida-Virumaa integratsioon ei ole eraldiseisev kogu Eesti integratsioonist; Eesti Vabariigi valitsus peab hakkama täitma EV põhiseadust.
 

Kas te olete oma naist petnud (kui teil naine on)?

Mul on naine ja ma ei ole teda petnud.

Kelle toit sulle tegelikult kõige rohkem maitses saates «Õhtusöök viiele»?

Minu enda tehtud toit.


Kellega oleksite valmis koalitsiooni moodustama? Kelle igal juhul välistaksite?

Olen valmis koostööd tegema kõigi eestimeelsete jõududega.

Kas Keskerakond pääseb teie arust veel võimule ? Keda teie valite ?

Keskerakond ei pääse võimule. Mina valin vabamehe roheliste nimekirjast.


Keda eelistate lugeda Eesti kirjandusest?

Ristikivi, Kross, Bergengruen, Traat, …

Miks Sirvilaudade lehelt enam vabalt lugeda ei saa? Põnev oli. Kes ei tea, siis http://www.sirvilauad.ee asus EÜSi liikmete tekstide kogu, sh Tarandid, Kross sr ja jr, Jüri Luik jm. Nüüd pääseb lehele vaid registreeritud kasutaja (EÜSnik); ka seltsi liikmete nimekiri ei ole enam avalik. Miks?

Ei tea. Tähtis küsimus, küllap pean poistele helistama!



Kas teid tõesti huvitab see intervjuu ja kuidas suhtute Elu24 portaali?

Jah, sest muidu ma ju ei vastaks.

... ja siis veel, lootes teie professionaalsetele teadmistele: Kuhu ja kelle poole on mõtet pöörduda, kui inimese telefonikasutust jälgitaks (ehk siis ekraanil on sümbol selle kohta, et krüpteering on maas)? Ja ei, ohvril ei ole aimugi, miks jälgitakse.

Kõigepealt soovitan pöörduda konkreetse küsimusega oma telefonioperaatori ehk teenuse osutaja poole.


Tere,
Juhul kui te pääsete Riigikokku, siis millise erakonna programme kavatsete kõige enam toetada (IRL, Reformierakond, Sotsiaaldemokraadid)?


Toetan roheliste ja vabameeste nimekirja programmi (platvormi).

Soovitage, kelle poolt valida.

Vabamees roheliste nimekirjast.



Kui suurelt kavatsete tõstatada riigikogus kanepi legaliseerimise teema?
Millised on Teie arust argumendid mille pärast Eesti pole veel legaliseerimiseks valmis?
Millal võiks Teie meelest toimuda legaliseerimine või dekriminaliseerimine?
Milline on Teie nägemus antud teemal?
Tunnistate, et olete tarvitanud kanepit ja Eesti pole veel valmis legaliseerimiseks.


On väga paljude teadustööde raames tõestatud kanepi meditsiiniline kasutusala ja kummutatud väga paljud negatiivsed efektid.

Meil ei toimu hetkel arutelugi kanepi teemal, kuigi tõsiseks probleemiks on alkoholi tarbimine, mis tapab aastas maailmas miljoneid inimesi. Kanep aga pole siiamaani tapnud kogu inimajaloo jooksul mitte ühtegi inimest!

Miks mitte võimaldada Eestis meditsiinilistel kaalutlustel kanepikasutus?

Kas kanep saaks lõpuks legaalseks?

Paljudes riikides on see küsimus päevakorral, USA-s on kanepi tarvitamine mitmes osariigis seadustatud. Eesti vajab minu arvates veel pisut aega, et selle küsimuse otsustamine seadusandlikusse kogusse jõuaks.


Keda sooviksite näha järgmise Eesti Vabariigi presidendina?

Toomas Hendrik Ilves on väga hea president.



Kuidas on võimalik omavahel ühildada esmapilgul ühildumatuid rolle: vaba mees, diplomaat ja luurejuht? Kas Teil on elus tulnud ette olukordi, kus olete pidanud nende rollide vahel valima - kui olen üks, siis ma hetkel teine olla ei saa? Kui, siis palun näiteid.

Võiks ju vastata Hegeli sõnadega, et «vabadus on tunnetatud paratamatus». Minu diplomaaditöö jäi aega, kui tuli peamiselt improviseerida, pidades silmas ülimat eesmärki, mis minu jaoks on alati olnud iseseisev Eesti. Ka Eesti luuretegevuse koordineerimine teenis Eesti sõltumatust. Vaba mees olen olnud alati. Niisiis pole pidanud valima.



Kas te olete tegelenud Eestile kahjuliku tegevusga, lähtuvalt oma luuraja tööst ning kas Eesti moslemid peaksid saama endale Moššee ehitamise loa Tallinna?

Ei ole. Võõrustamise küsimuse üle peab otsustama pererahvas, teie küsimuse puhul – tallinlased.
 

Kas estcoy missioon tuleks Afganistaanis lõpetada, sest viimased kolm aastat ei olda tegeletud ISAF-i , ega Garzai poolt näiteks Afganistaanis oopiumi hävitamisega? Ning too samune Helmandani provints, kus eestlased sõdivad Talibaniga toodab 48 protsenti maailmas tarvitatavast heroiinist, millest osa jõuab ka Eestisse ja mürgitab eesti rahvast.

Afganistaani minek otsustati poliitikute poolt, s.t. Riigikogus. Nüüd, kus oleme liitlastena ühisel missioonil, peab Eesti – käitudes riigina – täitma endale rahvusvaheliselt võetud kohustusi.


... ja poliitikasse. Kas venemaalt sissesõidu keelu saamine tähendab teile, et luuramisega on jokk? Või oli kuri hunt enda jaoks väljamõeldud mõnus legend! Tahate Putini karjääri kopeerida, sest olete vene salakuulaja? ...nali, pole Ristbiter, võite vastamata jätta.

Põhjust, miks Venemaa mulle sissesõiduviisat ei andnud, peabki küsima V.V. Putinilt.



Millist osa etendasid Artik Sea kaaperdamises...

Mitte mingisugust.

Kas olete oma karjääri eest moraalselt võlgu oma isale, kes oli presidendi hea sõber?

Karjääri eest mitte, elu eest küll.

 

Mis võib juhtuda Eestiga, kui valimissüsteemi ei muudeta ja parlament jääb kummitempliks?

Meenutades, mida ütles W.S. Churchill – «demokraatia on väga kohmakas ja kallis viis valitsemiseks, aga seni pole keegi paremat pakkunud». Loodan, et teie, Eesti inimesed, valite meile sellise Riigikogu, mis ei ole kummitempel.


Millal tõstate politseinike ja kiirabitöötajate palku?

Loodan, et võimalikult peatselt! Valige eestimeelsed inimesed Riigikokku ja usun, et tähtsad asjad saavad õiged lahendused.
 

Delfis täna avaldatud Koit Pikaro artiklis «Krossi tagasihoidlikus ei ole voorus» loetleb Pikaro Teie «paturegistrit». Kõige muu hulgas mainitakse Teie osavõttu 1995. aasta Tallinna vanalinna korteriafääridest ja riigi raha kantimist oma suvila remondiks. Kuidas «vaba mees» oma valgustkartvaid tegemisi kommenteerib? Kas Pikaro väited on laim?

Samas Delfis olete nimetanud Savisaart «venemeelseks kaabakaks». Googeldades leiab Erik-Niiles Krossi kohta üsnagi palju - «Arctic Sea» saaga, hea teenistus Gruusia sõjaga seoses jne., jne.

Kui Pikaro ja ka kõikidest teistest väidetest vastaks vaid väike osa tõele, ei ole eestimeelsus just ainuke riigikokku kandideerija mõõdupuu...

Valimiste eel kiputakse ikka rohkem poriga pritsima, kui ilmavaate üle mõtteid vahetama. Viidatud ajal taastasin Eesti esindusi Londonis ja Washingtonis ning ei osalenud Eesti kohalikus poliitikas.

Mis aga Actic Sea nn saagasse puutub, siis loen Kremli süüdistusi ainult tunnustuseks oma senisele tegevusele nii Eesti, kui rahvusvahelise demokraatia ja vabaduse ning väärtuste eest seismisele.



Teie kõige ägedam ja kõige jubedam kogemus Iraagis? Kas seal midagi väga naljakat ka juhtus...

Sõjas või sõjajärgses olukorras on «ägedust» kõige rohkem hilisemates mälestustes, filmides ja kirjanduses. Sõda ja selle tagajärjed on alati traagilised ehk jubedad – kannatused, surm, häving, lein, kaotusevalu. Me heroiseerime sõda seööeks, et oma kaotusevalu ja mõnel puhul ka hirmu leevendada.

Õnneks on inimloomus selline, et ka kõige raskemal hetkel leiab ta võimaluse vähemalt naerda. Ja hea on, kui saab naerda iseenda üle. Selliseid võimalusi õnneks oli ja küllap aitasid need hetked ka elu ja tervisega koju tulla.



Kas olete midagi kuulnud Angeottist ja Sposatost?

Angottiga olen kaua aega tagasi kokku puutunud oma tollase töö tõttu, Sposatot ei tea ega tunne.

Kuidas Märteniga suhted on, kas kohut ikka käite?

Vend Märteniga on suhted väga head, kohut ei käi ja isegi ei tülitse. Aga õnneks on meil mõlemal oma arvamus.

Mis salakaupa veeti «Estonial», kui kaupa ootasid USA kaubalennukid? Kes korraldas? Kas M. Laar ja Bildt olid kursis? Kõige tähtsam - mida konkreetselt veeti? Vist oli 75.a. riiklik saladus, seega Eesti riigijuhid teadsid mida veeti. Mida?

Tean «Estonia» hukkumise kohta seda, mida olen lugenud selle kohta avaldatud raportist, seega ei oska teie küsimustele vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles