Tutvustatakse raamatut Gunnar Aarma elust

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Esmaspäeval, 7. märtsil esitletakse Pärnu Keskuses asuvas Rahva Raamatu kaupluses Maria Tilga mälestusteraamatut “Minu isa Gunnar Aarma”.

Gunnar Aarma oli mees, kes pärast asumiselt naasmist elas aastaid Pärnus. Ta oli armastatud õpetaja-teadmamees, kellelt igal aastal käis tuhandeid inimesi abi saamas.

Aarma, keda Eesti avalikkus teab ennekõike teadmamehe ja valgustajana, on kahtlemata 20. sajandi Eesti ajaloo üks huvitavamaid ja omapärasemaid persoone.

Pöörased ja traagilised sündmused, mis möödunud sajandil Eestis ja mujal Euroopas aset leidsid, said Aarmale osaks kõige elavamal, kohati lausa uskumatuna tunduval ja muinasjutulisel moel.

Justkui filmina jookseb tema jõuka ja lugupeetud Tallinna tekstiilikaupmehe perest alguse saanud elu läbi sõjaeelse Euroopa, Venemaal oldud asumisaastate, vangi- ja sunnitöölaagrite tagasi Eestisse.

Pärnus rajab ta oma kodu, alustab tööd muusikaõpetajana, kasvatab üles lapsed ning võtab vastu rohkelt külalisi, pälvides sadade, kui mitte tuhandete eestlaste tähelepanu ja lugupidamise.

Gunnar Aarma sai tuntuks peamiselt oma ravimeetodite ja tarkade nõuannete poolest, kuid niisama palju tähelepanu väärivad tema huvitavad reisid ja enne suurt ilmasõda aset leidnud kohtumised, millest tavaline Eesti lihtsurelik ei osanuks unistadagi.

Näiteks Hemingway, Franco abikaasa ja Hitleriga, kui mainida mõnd kuulsatest tegelastest, kellega Aarmal õnnestus silmast silma suhelda.

Kaasakiskuvad, kohati südantlõhestavad on Maria Tilga mälestused ja kirjeldused Aarma ja ta pere kannatustest Venemaal, heitlused nälja, külma, huntide ja surmaga.

Aarma läbielatu tekitab aukartust ja paneb lausa kadestama, kui palju õnnestus ühel Eesti mehel oma 84 eluaastal kogeda.

Raamatu ilmutas kirjastus Maagiline Ruum.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles