Ühel aprillipäeval kõnnitakse Pärnus paljajalu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud meie lapsed ei kanna sobivaid jalatseid.
Paljud meie lapsed ei kanna sobivaid jalatseid. Foto: Ants Liigus

Pärnu heategevusorganisatsioon Shalom kutsub üles kaasa lööma 5. aprillil kampaaniapäeval “Paljajalu” ja võtma mõneks hetkeks või kauemakski jalad paljaks.

Shalomi eestvedaja Anne Aas lausus, et tegu on sotsiaalse vaesuse leevendamise projektiga, milles saavad kaasa lüüa kõik soovijad.

Nimelt on selgunud, et paljud meie lapsed ja noored ei kanna sobivaid jalatseid, sest neil pole selleks võimalust. Uurinud olukorda Pärnu maakonna koolides ja lasteaedades, andsid valdade sotsiaaltöötajad teada lastest ja noortest, kel puuduvad mugavad jalavarjud.

Shalom on otsustanud korjata annetustena jalanõusid ja teeb seda aasta lõpuni. “Meil on koostööpartnerid Rootsis, samuti oleme ühendust võtnud Eestis jalatsite hulgimüüjatega, kes on valmis projektis kaasa lööma. Keskendume põhiliselt vähe kantud ja uutele spordijalanõudele. Kaasa võivad lüüa kõik, kel soov aidata,” rääkis Aas.

Ilus abi

Pärnu maavalitsuse sotsiaalhoolekande peaspetsialist Helga Matvere märkis, et jalatsid on üsna kallid. “See on ilus abi, kui see jõuab lasteni, kes elavad vaesuse piiril või alla selle. Vallad-koolid-lasteaiad on andmed oma vajaduste kohta Shalomile juba edastanud. Kampaania käigus kogutud jalanõud pakitakse ja saadetakse sotsiaaltöötajate kaudu abivajajatele,” kirjeldas Matvere asjade käiku.

Aas tõdes, et probleem on laiem. Idee autor on ameeriklane, kes tahtis aidata Aafrika lapsi, organiseeris neile jalanõusaadetisi ja lõi oma firma TOMS Shoes, mis toodab kvaliteetseid kingi. Ostes sellest paari kingi, saadetakse kohe ka paar jalanõusid Aafrika lastele.

Kuigi Aafrikas on kliima soe, et lubata seal mõnel pool last kooli, kui tal puuduvad jalatsid. Samuti toob jalanõude puudumine kaasa tervisehädasid. USAs osales mullu 5. aprillil paljajalu päeval kokku 250 000 inimest, teadis Aas.

Paljajalu väljakule

Pärnus saab koos Tartu ülikooli Pärnu kolledþi tudengitega kõndida sel päeval paljajalu Port Artur 1 hoonest Port Artur 2.

“Kõik, kes sel päeval on paljajalu, annavad sellega märku, et on otsustanud tähelepanu pöörata jalanõude tähtsusele ja toetavad mõtet, et kodumaakonna lapsed ja noored võiksid kanda sobivaid jalanõusid,” rõhutas Aas. Sel päeval võiks rääkida teineteisele lugusid esimestest jalanõudest lapsepõlves või jalavarjudega seotud juhtumistest.

Uued või vähe kantud jalatsid, eriti spordijalatsid palutakse tuua Shalomi keskustesse. Samuti võib sinna tuua kasutatud majapidamistarbeid ja nõusid. Rõivaid tuua pole vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles