Uus trend? Kerli, Ke$ha ja Gaga videotes möllavad ükssarvikud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Ke$ha videost
Kaader Ke$ha videost Foto: VEVO

Vähemalt kolmes hiljuti avaldatud muusikavideos on ühine element - ükssarvikud.

Kerli klipis «Army of Love» jalutab müütiline olend metsas, Ke$ha videos «Blow» pidutsevad ükssarviku peaga tegelased klubis ning Lady Gaga värske üllitise «Born This Way» algus ja lõpustseenis saab samuti näha ükssarvikut.

Vikipeedia räägib ükssarvikute kohta järgmist:

«Ükssarvik on mütoloogiline olend, kes esinevad muinas-Mesopotaamia, -Hiina ja -India kunstis ja müütides.

Rooma loodusteadlane Plinius nimetas teda kuuldud kirjelduste põhjal väga raevukaks olendiks, kes sarnaneb keha poolest hobusega: «Olendil on hirve pea, elevandi jalad, metskuldi saba, sügav möirgav hääl ja keset laupa üksainus must sarv, kaks küünart (kolm jalga) pikk.» Plinius väitis, et ükssarvikut ei saa kinni võtta.

1500. aastate alguses nägi üks rändur Meka templis kaht ükssarvikut: «Vanemal neist on kahe ja poole aastase sälu kehakuju ning tema laubal on sarv, mis on oma kolm küünart pikk. Teine ükssarvik sarnaneb aastase säluga ja tema sarv on umbes jalapikkune. Mainitud loom on tumekõrvi värvi ja tal on hirvesoku pea, tema kael pole kuigi pikk ning ta ühel küljel kasvavad hõredad lühikesed karvad; tema jalad on saledad ja nõtked nagu kitsel; labajala eesotsas on väike sõrg ning jalgade tagaosa on karvane. Kahtlemata on see koletis väga metsik ja üksildane. Need kaks looma, tänapäeva kõige iseäralikumad olendid ja kalleimad aarded, saatis Meka sultanile kingituseks Etioopia kuningas, ehk siis moorlaste valitseja. Ta kinkis nad selleks, et kindlustada liitu mainitud Meka sultaniga.»

Mõned autorid arvavad, et ükssarvikut saab peibutada noore neitsiga, ehkki seda meetodit pole kunagi edukalt rakendatud, sobib see kokku ükssarviku kui puhtuse ja karskuse kehastajaga. Paljudel keskaegsetel gobeläänidel on kujutatud ükssarvikuid, kes kehastavad püha andumuse väge.

Vaata videoid allpool! Mis võib olla ükssarviku-trendi taga? Avalda arvamust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles