Ameeriklane annetas oma ema surnukeha Alzheimeri uurimiseks, kuid ema lasti õhku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jim Stauffer hoidmas oma ema Doris Staufferi fotot
Jim Stauffer hoidmas oma ema Doris Staufferi fotot Foto: RICARDO ARDUENGO/REUTERS/Scanpix

USAs Arizonas Surprises elav Jim Stauffer annetas oma ema Doris Staufferi surnukeha Alzheimeri uuringuteks, kuid sai hiljem teada, et ta ema laip anti ilma tema loata USA sõjaväele, mis kasutas seda pommide hävitustöö uuringutes.

Doris Stauffer suri 74-aastasena ning ta poeg kontakteerus pärast arstidega nõupidamist Biological Resource Centeriga (BRC), mis varustas meditsiiniteadlasi meditsiinilisteks uuringuteks annetatud surnukehadega, edastab Reuters.

Lisa Stauffer hoidmas oma ämma Doris Staufferi fotot. Fotol on Doris 16-aastane
Lisa Stauffer hoidmas oma ämma Doris Staufferi fotot. Fotol on Doris 16-aastane Foto: RICARDO ARDUENGO/REUTERS

Poja sõnul oli ta emal Alzheimer ja selle tõttu oli ta valmis ema surnukeha loovutama neurodegeneratiivse haiguse, Alzheimeri tõve uurijatele.

Doris Stauffer
Doris Stauffer Foto: RICARDO ARDUENGO/REUTERS/Scanpix

Biological Resource Centeri esindajad transportisid surnukeha haiglast ära  ja poeg allkirjastas dokumendi, milles ta kinnitas, et ta ema võib kasutada meditsiiniuuringutes. Poja teatel märkis ta loovutusdokumendil eraldi, et ta ema surnukeha ei tohi kasutada sõjaliste uuringute otstarbel ega muudes mittemeditsiinilistes uuringutes.

Üks nädal pärast ema surnukeha loovutamist sai ta tagasi urni, milles oli ema tuhk, kuid talle ei selgitatud, milleks surnukeha kasutati.

Uudisteagentuuri Reuters andmetel on USAs ulatuslik laibaäri ja sellesse oli kaasatud ka Biological Resource Center.

Uurimine näitas, et Dorsi Staufferi surnukehalt eemaldati käed, mis kremeeriti ja ülejäänud keha müüdi USA sõjaväele pommikatsetuseks.

Jim Staufferi sõnul ei jõudnud ta ema aju Alzheimeri uurijateni, nagu ta lootis. Selle asemel kasutasid sõjaväeteadlased ema surnukeha pommikatsetuses, millega uuriti teeäärsete pommide kahju suurust inimkehale.

Doris Stauffer
Doris Stauffer Foto: RICARDO ARDUENGO/REUTERS/Scanpix

BRC tegevuse uurimine paljastas, et see firma saatis suure osa neile annetatud surnukehadest USA sõjaväele inimkatseteks, saades iga keha eest 5893 dollarit (5600 eurot).

BRC väite kohaselt olid Doris Staufferi sugulased, kaasa arvatud poeg nõus, et tema surnukehaga tehakse ka militaarkatseid. Tõe teada saamine oli pere jaoks suur šokk, sest nende arvates annetasid nad surnukeha Alzheimeri uurimiseks.

BRC tegutses üle kümne aasta ja selle aja jooksul edastas nii meditsiiniuurijatele kui sõjaväele umbes 5000 surnukeha.

Firma endine president Stephen Gore tunnistas möödunud aastal, et firma ei tegutsenud alati läbipaistvalt ja osast surnukehadest sai «kahuriliha».

Gore’i sõnul üritasid nad kinni pidada lahkunu omaste soovidest, kuid alati ei olnud see võimalik. USA sõjaväe teatel said nad nimetatud firmalt katseteks surnukehasid, kuid alati ei olnud nendega kaasnenud dokumendid õiged, vaid võltsitud.

USAs on karmid seadused organidoonorite ja organite kohta, kuid mitte katsetele annetatud surnukehade kohta.

Stephen Gore kirjutas kohtule kirja, milles selgitas, et ta nägi surnukehade vahendamises head äri ja selle tõttu lõi firma Biological Resource Centeri.

Tal ei olnud vastavat meditsiiniharidust, kuid see ei takistanud teda. Oma teadmiste suurendamiseks otsis ta internetist ja sotsiaalmeediast infot surnukehade ja teaduskatsete kohta. 

Gore’i teatel ei oodanud ta, et saab selle firmaga rikkaks, pigem huvitasid teda meditsiinilised katsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles