Antarktis sai Soome mäe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Soome ja Islandi polaarmatkajad nimetasid Antarktises ühe mäe Soome auks, kuna Soome Vabariik saab sel aastal 100-aastaseks.

Neli nädalat kestev matk, mis läbitakse mootorsaanidega, on osa Soome 100 tähistamisprogrammist, edastab iltalehti.fi.

Wohlthati mäestikus asuv mägi Mount Suomi on 2598-meetrine, matkajatel kulus tippu jõudmiseks ja sealt tagasi laagrisse minemiseks kümme tundi.

«Maastik oli jäine, lumine ja kivine, selle tõttu ei saanud kasutada suuski, vaid liikusime jalgsi. Mäkke tõus kulges keerulistes ilmaoludes, sest oli tugev tuul ja õhutemperatuur miinus 26 kraadi,» teatas matkajate juht, islandlane Pata Dagerman.

Lisaks temale kuuluvad Lynx Adventure Antarctica matkajate meeskonda soomlased Pekka Ojanpää, Mika Listala ja islandlane Jon Olafur Magnusson.

Antarktises on praegu polaarpäev, mille tõttu päike peaaegu ei looju.

Matkajad, kes alustasid teekonda 22. detsembril polaarbaasist lõunapoolusele, kuid karmide olude ja tehniliste viperuste tõttu sinna täiesti ei jõutud.

Antarktis on Maa lõunapoolust ümbritsev manner, paiknedes Antarktika maailmajaos, seda ümbritseb Lõuna-Jäämeri.

Umbes 98 protsenti Antarktisest on kaetud mandrijääga, jää keskmine paksus on 1790 meetrit ja maksimaalne paksus rohkem kui 4500 meetrit.

Wohlthati mäestiku avastasid saksa polaaruurijad 1938–1939 aasta Antarktika ekspeditsiooni ajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles