Filipiinide president tunnistas, et osa tema pereliikmeid on liitunud Islamiriigiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte
Filipiinide president Rodrigo Duterte Foto: Leandro Salvo Daval Jr/REUTERS/Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte tunnistas, et ta peres on inimesi, kes on liitunud äärmusrühmitusega Islamiriik.

Duterte arvates olid Filipiinidel hiljuti aset leidnud pommirünnakute taga Islamiriigi džihadistid, kes võisid olla kohalikku päritolu, edastab The Independent.

«Tundub, et Islamiriik on kõikjal ja jõuab kõikjale,» teatas president hiljutises intervjuus. 

Duterte andmetel kuulub paar ta lähisugulast kohalikesse äärmusislamistlikesse rühmitustesse, milleks on Moro Islamic Liberation Front (Moro Islami Vabastusrinne) ja The Moro National Liberation Front (Moro Rahvuslik Vabastusrinne).

«Mis puudutab minu sugulasi ja peret, siis nende seas on nii Filipiinidel tegutsevaid sisse kui ka Süürias Islamiriigiga liitunuid,» lausus Duterte.

Filipiinide võimude andmetel olid möödunud aasta septembris Davaos aset leidnud pommirünnaku taga, milles kaotas elu 14 ja sai vigastada 70 inimest, äärmusislamistid. 2016. aasta jõululaupäeval toimus Cotabatos terrorirünnak, milles sai vigastada 13 inimest ja selle rünnaku toimepanijad on seotud Islamiriigiga.

Davao rünnaku eest võttis vastutuse Islamiriigi liitlasorganisatsioon Abu Sayyaf, kuid Filipiinide presidendi teatel uuritakse ka seda, kas rünnakuga võis olla seotud mõni narkogäng.

Abu Sayyaf tegutseb Filipiinide edelaosas, kus kaks Moro rühmitust on hoidnud vägivalla abil juba aastaid piirkonda oma kontrolli all.

Rodrigo Duterte sai Filipiinide presidendiks möödunud aasta juunis ja ta teatas kohe, et kuulutab narkokartellidele sõja.

CNNi andmetel on Duterte narkovastases sõjas alates 1. juulist 2016 kuni nüüdseni kaotanud elu 5927 inimest.

Hiljutises intervjuus küsiti Dutertelt, mis saab siis, kui ta kohtub silmast silma oma sugulastega, kes on liitunud Islamiriigiga.

«Üritame üksteist mõista, kuid tema on tema ja mina olen mina. Kui me ka kohtume,  saame hakkama,» teatas Filipiinide president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles