Video: unustage ilutulestik, uut aastat saab vastu võtta komeediga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet
Komeet Foto: NASA/REUTERS/Scanpix

Astronoomide sõnul saab aastavahetusel näha taevas komeeti 45P/Honda-Mrkos-Pajdušákovát, mis ilmub nähtavale Kuu juures ja mida on meie planeedi lähedal näha umbes iga viie aasta tagant.

Teadlased soovitavad 31. detsembril ilutulestiku vaatamata jätta ja haarata binokkel, kuna seda sinirohelist komeeti on hästi näha, edastab Daily Mail.

«Ilutulestikele lisaks pakub oma tulestikku kosmiline külaline, kes särab sinistes ja rohelistes toonides. 31. detsembril on komeeti näha liikumas Kaljukitse tähtkujus,» teatasid astronoomid.

«Vana-aastat saadavad ära komeet ja kuusirp, tervitades samas uut aastat,» edastas NASA.

Detsember on olnud täis astronoomilisi sündmusi, sinna kuuluvad ka meteoorisadu ja superkuu.

Möödunud nädalal, 22. detsembril oli ursiidide meteorivoolu tipphetk. Ursiidid, mis on jälgitavad detsembri lõpul, saavad alguse Väikese Vankri (Ursa Minoris) tähtkujus, pärinedes Tuttle’i komeedist.

Superkuud oli näha 13. – 14. detsembril, mil ta oli meie planeedile kõige lähemas punktis, olles  50 000 kilomeetri võrra lähemal kui Maast kaugeimas punktis olles. Tegemist oli täiskuuga, mis paistis oma läheduse tõttu Maale suuremana ja eredamana.

Järgmine kord näeb superkuud alles 2034. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles