Vanemuine toob lavale Mati Undi unustatud näidendi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Unt.
Mati Unt. Foto: OVE MAIDLA/PM/SCANPIX BALTICS

Vanemuise teatris algasid proovid Mati Undi reMATIx'iga “Viimnepäev”, mille tekstimaterjal põhineb Undi 1970ndatel valminud teatritekstidel “Peaproov”, “Saunakuuldemäng” ja “Viimnepäev”.

Kui “Peaproovi” on Vanemuise pressiesindaja Ave-Marleen Rei teatel lavastatud toonases Noorsooteatris, aga ka Ungaris ja Leedus ning “Saunakuuldemängu” Eesti Raadios, siis 1972. aastal kirjutatud Undi noorpõlvenäidendit “Viimnepäev” ei ole seni eesti keeles mängitud. Teada on vaid ingliskeelne lavastus 1991. aastast, mil seda teksti mängiti New Yorgi off-off-Broadwayl paiknevas Arts Club teatris.

Maire Jaanuse ning Mardi Valgemäe tehtud näidendi ingliskeelne tõlge ilmus 1977. aastal mainekas ajakirjas Modern International Drama. Vanemuise arhiivis leidub andmeid, et näidend oli plaanitud valmimisjärgselt esietenduma Tartus, ometi ei saanud see tookord teoks.

Lavastaja Robert Annus on Eesti modernistliku draama kaanonisse kuuluva “Viimsepäeva” sisu kirjeldanud järgmiselt: “Tähistatakse Antoni 60 aasta juubelit ja tema viimast päeva tööl. Süüakse salatit, kuulatakse raadiot ja püütakse tuju üleval hoida. Ootamatult saabub ukse taha gestaapo ning sünnipäevalistel/viimsepäevalistel tekib hirm oma elu pärast. Kartmatu ja noor üliõpilane Ingo päästab olukorra, võtab ohvitserilt revolvri ning tulistab teda neli korda selga.”

Näidend “Viimnepäev” on pühendatud Kaarin Raidile. Mängivad Maarja Mitt, Katrin Pärn, Karol Kuntsel, Markus Luik, Tanel Jonas, Raivo Adlas ja Martin Kõiv, kunstnik on Kaie Kal. ReMATIx esietendub Sadamateatris 20. aprillil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles