Afganistani õhujõudude esimene naispiloot palus USAlt asüüli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niloofar Rahmani
Niloofar Rahmani Foto: SHAH MARAI/AFP/Scanpix

Afganistani õhujõudude esimene naissoost piloot, kapten Niloofar Rahmani palus USAlt asüüli, kuna ta kardab oma elu pärast.

25-aastane Rahmani jõudis esmakordselt maailma meediasse 2013. aastal, mil ta läbis USAs Texases edukalt militaarpilootide kursused ja asus pärast seda teenima Afganistani õhujõududes, edastab The Independent.

Niloofar Rahmani
Niloofar Rahmani Foto: SHAH MARAI/AFP/Scanpix

Rahmani sai nii piloodiks õppmisel ajal, kuid on saanud ka pärast seda äärmusislamistidelt ähvardusi, et ta tapetakse. Islamireeglite kohaselt ei tohi naised autoga sõita, veel vähem olla militaarpiloodid.

Rahmani teatel on ta elu Afganistanis muutunud aina ohtlikumaks ja selle tõttu esitas ta USAle asüülitaotluse.

«Ma tahaksin olla Afganistani õhujõudude piloot, kuid kuna olen naine, siis ei ole paljude äärmusislamistide silmis see sobiv ja ma olen saanud tapmisähvardusi,» teatas piloot välismeediale.

Afgaanlanna loodab USAs asüüli saada ja oma erialal, kas siis militaar- või tsiviilpiloodina tööd jätkata.

Niloofar Rahmani
Niloofar Rahmani Foto: SHAH MARAI/AFP/Scanpix

Rahmani sai 2015. aastal USA välisministeeriumilt naiste julguse autasu selle eest, et temast sai Afganistani esimene naissoost militaarpiloot.

«Rahmani on eeskujuks paljudele nortele afgaanlannadele, teades 18-aastasena, et ta tahab saada piloodiks ja ta unistus täitus,» sõnas USA esileedi Michelle Obama kui ta afgaanlannale auhinda üle andis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles