Räimel on eestlase igapäevase toiduna rohkelt rahvapäraseid nimetusi nagu kevadkudukala, jääkala, jõeräim, kapuskas, strommen, brigadir, parvejuht. Ja meie omakorda austame oma sajanditepikkust leivakõrvast vääriliselt: rahvahääletuse tulemusena on räim alates 22. veebruarist 2007 ametlikult Eesti rahvuskala.
Pannil praetud räimepihvid on tõeline klassika. Paku lisaks paksu mädarõikamaitselist seenekastet ja saad maitsva söögi kogu perele.
Räimepihvid seenekastmega
4 sööjale
u 500 g räimefileesid
1 dl rukkijahu
soola ja sidrunipipart maitsestamiseks
õli praadimiseks
Seenekaste
250 g pruune šampinjone või metsaseeni
1 sibul
võid praadimiseks
1 dl vett
180 g mädarõikamaitselist toorjuustu, näiteks Rama Creme Bonjour
poole sidruni mahl
veidi soola
peotäis rohelist sibulat või murulauku
Valmistamine
Aseta räimefileed alusele nii, et nahk jääb allapoole. Riputa fileedele soola ja sidrunipipart. Tõsta nüüd fileed kahekaupa pihviks kokku ja paneeri rukkijahus.
Kuumuta pannil õli ja prae räimepihvid mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Samal ajal valmista seenekaste: tükelda seened sektoriteks ja haki sibul, hauta mõlemad või sees pehmeks. Lisa vesi ja toasoe toorjuust. Sega läbi ja hauta tasasel tulel mõni minut. Maitsesta kaste poolest sidrunist väljapressitud värske mahla, soola ja osa hakitud rohelise sibula või murulauguga.
Serveerimisel tõsta igale pihvile lusikatäis seenekastet ning riputa peale ülejäänud maitseroheline.
Sinepikastmes küpsenud räimerullid sobivad oma lihtsuses suurepäraselt ka piduroaks.
1 kg räimefileesid
1 tl peent meresoola
1 tl sidrunipipart
1 dl hakitud värsket tilli
Sinepikaste
2 dl magusat sinepit, näiteks Meira
0,5 dl õli
1 dl vett
1/4 tl jahvatatud valget pipart
Valmistamine
Aseta räimefileed, nahk allpool, küpsetuspaberile. Riputa peale soola, sidrunipipart ja hakitud tilli. Keera fileed sabaotsast alustades ükshaaval rulli ja lao tihedalt üksteise kõrvale madalasse ahjuvormi.
Kuumuta ahi 175º-ni. Valmista kaste: sega sinep, õli ja vesi. Maitsesta kaste oma maitse järgi pipraga ja vala kaladele. Küpseta kalu 30–40 minutit. Sinepiräimi sobib pakkuda nii kuumalt kui ka külmalt.