Ehtekunstnik Tanel Veenre näitus «Taasleitud paradiis»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
26. veebruaril 2011 avas ehtekunstnik Tanel Veenre projektiruumis MÄRZ
näituse „Taasleitud paradiis“ oma värskeima loominguga
26. veebruaril 2011 avas ehtekunstnik Tanel Veenre projektiruumis MÄRZ näituse „Taasleitud paradiis“ oma värskeima loominguga Foto: Tanel Veenre

26. veebruaril avas ehtekunstnik Tanel Veenre projektiruumis MÄRZ näituse Taasleitud paradiis oma värskeima loominguga.

Taasleitud paradiis tähendab kaht ehtesaart, mida seob püüe aimata asjade olemust.

Esimene väljapanek koosneb ehetest ja objektidest, mis lähtuvad universaalsest risti-motiivist. Kuid Tanel Veenre jaoks on rist pigem kui risttee, võimalus valida suund või siis peegelduda igasse ilmakaarde.

Eksistentsiaalseid tähenduskihistusi avavad ristid, mis on skeptri funktsioonis olles nõnda ainsa kuningriigi - iseenda- regaaliateks.

Peale avatud tähenduste huvitab kunstnikku ka ristimotiivi sissepoole suunatud tähendus. Mis siis kui jäädagi ristteele seisma, olla otse südame südames?

Need on mõtlikud ehted, nad teavad enam kui välja näitavad.
 

Teine väljapanek tegeleb Eedeni aia temaatikaga – kaelaehted ja prossid on mõttesillad pattu langemise eelse maailmaga. Neis looduse vorme jälgivates ehetes on kaotatud aja haprust ja lootust see taasleida, süütunnet ja andekspalumist. Süütuid pungasid ja hämaraid Baudelaire`i õisi. Soovi tunda ära hea ning kuri.

Tehniliselt jätkab selle seeriaga kunstnik õngekorkide temaatikat, millega ta alustas põhjalikumalt umbes aasta eest esitledes kollektsiooni Tolm, universum & kuninganna (mida esitlevad täna olulised Itaalia, Saksamaa, USA ja Hollandi ehtegaleriid)

Eedeni aia vormid on õhulised ja värelevad, värvid on ootamatult eredad või siis kosmiliste tolmudega looritatud. Värske noodina on selles ehteseerias ka kergeid ulmelisi elemente, Eeden võib olla ka miraaž utoopia tähtkujus asuvast galaktikast.
 

Edasi esitleb kunstnik neid ehteseeriaid 18.-20. märtsini toimuva Euroopa olulisema ehtekunstisündmuse Schmuck 2011 raames Münchenis ja 19. maist-18. juunini Stockholmis galeriis Platina.

10. märtsil kell 18.00 toimuva artist talk`i viib läbi Peeter Laurits.
 

Tanel Veenre Taasleitud paradiis on galeriis MÄRZ (Olevimägi 7) avatud kuni 13. märtsini kell 12.00-18.00

Vaata lisaks SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles