Video: Berliinis tegutseb poliitiline puhastaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neonatsid
Neonatsid Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Scanpix

Saksamaa pealinnas Berliinis tegutsev naine joonistab üle neonatside tehtud grafitit, kattes selle enda omaga ja kraabib kaabitsa abil maha naonatside kleebiseid. 

70-aastase Irmela Schrammi teatel on tema silmis sõnavabadusel piir, sest viha- ja vihkamise sõnumid ei ole sõnavabadus, edastab the Independent.

Schramm on Berliini neonatside sõnumitest puhastanud viimased 30 aastat ja jätkab seda tegevust, kuni tervis lubab. Ta kasutab enda kohta nimetust Polit-Putze ehk poliitiline puhastaja.

«Olen negatiivse poliitpropaganda leviku pärast mures ja just selle tõttu tegutsen selle hävitajana. Need ei ole vaid tühjad sõnad, vaid neonatside propaganda. Kuna keegi sellist grafitit ei hävita, siis tuleb minul seda teha,» teatas naine.

Naine sai idee hakata näitama oma seisukohta üle 30 aasta tagasi, kui talle jäi bussipeatuses silma natsikurjategijat Rudolf Hessi toetav flaier. Ta läks hommikul tööle, kuid kui ta õhtul koju saabus ja see ikka peatuses oli, võttis ta kotist võtmed, mille abil ta flaieri eemaldas.

«Kratsisin viha maha ja pärast seda oli suurepärane tunne. See ei saanud enam kellegi mõttemaailma kahjustada. Kõik arvavad, et sõnavabadus lubab kõike, kuid on piir, millest ei saa üle astuda,» meenutas sakslanna.

Naise sõnul on talle öeldud, et ta on kitsarinnaline ja ta ei austa paremäärmuslikke vaateid.

«Sõnavabadus ei ole kummist, see lõppeb siis, kui inimlikkust hakatakse jalge alla tallama ja põlgama,» lisas sakslanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles