Napoli elanikud kartsid Vesuuvi purset

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesuuv
Vesuuv Foto: Wikipedia.org

Eile kuulsid Itaalia linna Napoli elanikud keskpäeval kõva pauku ja kohe tekkis paanika,  et lähedal asuv Vesuuv on purskama hakanud.

Elanike kõned ummistasid päästeteenistuse telefonid ning politsei, tuletõrjujad ja parameedikud valmistusid juba halvimaks, kirjutab The Telegraph.

 

Hiljem paljastus, et kõva paugu tekitasid ülehelikiirusel lennanud kaks F-16 hävitajat, mis jälitasid Napoli kohal kahtlast lennukit.

 

Kahtlust tekitanud lennuk osutus lõpuks tavaliseks kaubalennukiks, mis oli teel Põhja-Aafrikast Austriasse.

Vesuuv (itaalia Vesuvio) asub Campanias Napoli lahe ääres Napolist kagus. Vulkaan on tänapäeval 1281 meetrit kõrge.

Vesuuvi kõige kuulsam purse toimus 24. augustil 79. aastal, mattes tuha alla Pompeji ja Herculaneumi linna. Linn mattus nii kiiresti, et inimesed ei jõudnud põgeneda.

Hiljem on Vesuuv pursanud üle 30 korra, viimati 1994. aastal. Pärast seda ei ole selle vulkaani juures aktiivsust märgata olnud.

Kuigi Vesuuvi kraatri põhjast on viimasest purskest saadik vaid auru ja suitsu välja tulnud, peetakse seda jätkuvalt üheks maailma ohtlikumaks vulkaaniks.

 

Kuigi purset lähemas tulevikus tõenäoliseks ei peeta, nähakse kaugemas tulevikus suurt ohtu, sest vulkaan on varemgi ootamatult pursanud. Sellel võivad olla katastroofilised tagajärjed, arvestades, et mäe ümbruses elab üle kolme miljoni inimese.

 

Itaalia ametivõimude kinnitusel on neil Vesuuvi ohu puhuks hästi toimiv evakuatsiooniplaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles