Video:maailmakuulus eakas juveelivaras jäi jälle vargusega vahele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doris Payne
Doris Payne Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Ameeriklanna Doris Payne’i kuriteod ulatuvad aastasse 1952, kuid nüüdseks eakas naine ei ole oma hobist, juveelide varastamisest loobunud ja jäi jälle vahele, kui üritas varastada teemantkeed.

USA politsei arrateeris 86-aastase Payne’i sel teispäeval, kuna naine tahtis Atlantas asuvast Von Mauri kaubamajast viia kaasa 2000 dollarit maksvat ehet, edastab The Independent.

Poe turvakaamera näitas, et naine pistis kalli kee salataskusse vahetult enne poest lahkumist, kuid poe töötaja märkas seda ja teatas naisest politseile. Payne tabati ja ta pidi kee andma poele tagasi.

Payne’ist tehti 2013. aastal dokumentaalfilm «The Life and Crimes of Doris Payne», milles kuulus naine selgitas aastakümneid kestnud edukat juveelivarga karjääri.

Doris Payne
Doris Payne Foto: John Bazemore/AP/Scanpix

Ta tegi juveelide varastamisega alguse 1952. aastal, tehes edukaid varguseid USAst San Diegost Lõuna-Euroopa Monte Carloni, Las Vegasest Pariisini.

Naist on mitmel korral antud varguse eest kohtu alla, möödunud aastal pidi ta kohtu ette astuma, kuna viis Atlantas Saks Fifth Avenue poest 690 dollarit maksnud kõrvarõngad.

Alates 1970. aastatest on juveliiride turvalisusorganisatsioon andnud pidevalt Payne’i kohta hoiatusi.

Payne on mitmes intervjuus sõnanud, et juba 20. eluaastate alguses sai ta aru, et temast võib saada edukas varas, kuna ta oskab üsna nähtamatult tegutseda. 21. sajandil on igal pool turvakaamerad, kuid sellegipoolest ei ole ta oma tegevusest loobunud. Vahel ta tabatakse, kuid enamikul kordadel mitte.

«Ma ei loo vargusstsenaariumit, just see on minu edu pant. Paljud röövlid teevad seda ja see viib läbikukkumiseni. Astun lihtsalt juveelipoodi sisse ja vaatan, mis juhtuma hakkab. Ütlen teenindajale näiteks, et tahan seda 10 000 dollarit maksvat ehet näha, vaatan ja katsetan seda mõnda aega, teenindaja  läheb tavaliselt tegelema teiste klientidega ning mina saan vaikselt lahkuda, loomulikult ehe kaasas,» on Payne mitmel korral selgitanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles