Pildid: viimane mees Kuul kirjutas sinna oma tütre nimetähed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seni viimane mees Kuu pinnal oli USA kosmoseagentuuri NASA astronaut Eugene Cernan, kes oli Kuul 1972. aasta detsembris kolmel korral.

82-aastane Cernan meenutas väljaandele The Guardian antud intervjuus, et kui ta pärast viimast kuukõndi kuumoodulisse läks ja oma jalajälgi Kuul vaatas, siis ta teadis, et ta ei tule enam kunagi sinna tagasi.

Eugene Cernan
Eugene Cernan Foto: Personalities/Scanpix

Cernani sõnul algas Apollo 17 missiooni tagasilend Maa suunas 14. detsembril 1972 ja alates sellest ei ole Maalt enam mitte keegi meie planeedi kaaslasel käinud.

«Kahju, et mul siis seal kaamerat ei olnud, millega oleksin saanud oma jalajälgi jäädvustada. Oleksin neist teinud suure foto, mille oleks kodus seinale riputanud. Minu jäetud jälgi saab näha see, kes kunagi Kuule läheb,» lausus eksastronaut

Eugene Cernan
Eugene Cernan Foto: Personalities/Scanpix

USA president John Kennedy oli see, kes 1961.aastal käivitas Kuu programmi ning 1969. aastal astus NASA astronaut Neil Armstrong esimese inimesena Kuu pinnale.

Armstrongi juhitud Apollo 11 missioonist kolm ja pool aastat hiljem oli kuul Gene Cernan, kellest sai viimane Kuul kõndinud inimene.

Cernan osales Apollo 10 missioonil, mis oli Kuule maandumise viimane treeningmissiooni, milles tehti läbi kõik etapid, mida tegi Apollo 11 meeskond, välja arvatud Kuu pinnale minek.

Cernan ja Apollo 10 komandör Thomas Stafford käisid Snoopy nime kandnud kuumooduliga Kuu pinnast vaid 15 kilomeetri kaugusel.

Apollo 17 komandör Cernan ja kuumooduli juht, geoloog Harrison Schmitt käisid Kuul kolmel korral, nad uurisid Kuu Taurus-Littrow orgu ning sõitsid kuuautoga 34 kilomeetrit.

Eugene Cernan sõitmas kuuautoga
Eugene Cernan sõitmas kuuautoga Foto: Personalities/Scanpix

 Cernan sai NASAlt õiguse olla viimane, kes moodulisse läheb ja Kuult lahkub.

Gene Cernani Kuul käimisest ilmus paar aastat tagasi raamat «The Last Man on the Moon».

Cernani sõnul oli noorena ta unistuseks saada sõjalennuki piloodiks ja ta sai selleks, kuid 1963. aastal valiti ta USA  kosmoseprogrammi, milles osalenud astronautidest said rahvuskangelased.

Cernani sõnul saatis nii teda kui teisi Apollo missioonidel osalenud astronaute staariseisus, kuid ta ei lasknud end sellest mõjutada.

Pikkade treeningute tõttu oli astronaut kodust ja perest palju eemal.

«Olin suure osa ajast perest ja sõpradest eemal, ma ei näinud peaaegu üldse oma tütreid kasvamas. Minu pereliikmed pidid ilma minuta hakkama saama,» teatas Cernan.

Cernani sõnul kirjutas ta Kuu pinnale oma ühe tütre, Theresa Dawn Cernani nimetähed, et talle eemalolemise kahju kompenseerida ja samas ta ajalukku jäädvustada.

Väidetavalt ütles tütar pärast Cernani Kuu missioonilt tagasi tulemist: «Isa, sa käisid Kuul ära. Kas nüüd saame metsa telkima minna?»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles