Pensionil prantsuse arst ei teadnud, milline varandus ta käes on

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portreemaal Leonardo da Vincist
Portreemaal Leonardo da Vincist Foto: Personalities/Scanpix

Prantsusmaal elav pensionil arst tõi Tajani oksjonimajale näha mõned tundmatute autorite joonistused teadmata, milline varandus nende seas on.

Oksjonimaja eksperdid tegid kindlaks, et üks töö on kuulsa renessansikunstniku Leonardo da Vinci oma ja selle väärtus võib olla 15 miljonit eurot, edastab The Guardian.

Selle joonistuse puhul on tegemist ühe visandiga da Vinci kaheksast samal teemal joonistusest, mis kannavad pealkirja «Märter Püha Sebastian». Nimetatud teost on mainitud ka Itaalia renessansigeeniuse tööde kokkuvõtvas  nimekirjas Codex Atlanticus.

Oksjonimaja teatel on see viimase 15 aasta jooksul esimene da Vinci teos, mis on päevavalgele tulnud.

Tajani oksjonimaja vanade kunstiteoste osakonna juhi Thaddée Prate’i teatel oli tal natuke kiire, kui pensionil arst teda märtsis külastama tuli ja võttis kotist välja 15 vana raamimata joonistust. Nende piltide omanik soovis jääda anonüümseks, kuid samas oli ta valmis need panema oksjonile.

Prate’ile jäi kohe silma üks joonistustest, mis tema arvates oli tehtud Leonardo da Vinci poolt, kuid ka küsis siiski nõu veel sõltumatult kunstieksperdilt, Patrick de Bayserilt nõu.

Bayseri sõnul tegi selle pildi vasakukäeline kunstnik, ka da Vinci oli vasakukäeline. Pildi juures oli kirjutis, mille oli kirjutanud vasakukäeline.

Tajani oksjonimaja küsis nõu veel kolmandalt kunstieksperdilt, New Yorgi Metropolitan muuseumis Itaalia ja Hispaania kunstiga tegelevalt Carmen Bambachilt, kes kinnitas, et nimetatud joonistuse autor on Leonardo da Vinci.

«Selle pildi vaatamine oli nagu vaatamine üle Leonardo da Vinci õla ajal, mil ta seda joonistas. Selles pildis on da Vincile omast spontaansust ja jõudu,» teatas ekspert.

Bambachi teatel on da Vinci Püha Sebastiani sarja joonistusi Saksamaal Hamburgi ja Prantsusmaal Bayonne’i kunstimuuseumis. Nüüd oksjonile pandav on sarjas üks selgemaid ja detailsemaid.

Oletatavalt valmis da Vincil see joonistus ajavahemikul 1482 – 1485 ehk tema Milano perioodi alguses. Samal perioodil maalis ta kuulsa teose «Madonna kaljukoopas», mida saab näha Pariisis Louvre’is.  

Tajani oksjonimaja teatel on nad kindlad, et arsti poolt neile müügile toodud joonistuse autoriks on Itaalia renessansikunstnik Leonardo da Vinci ja sellel on kujutatud märtriks saanud Sebastiani. Da Vincile viitab selle joonistuse stiil ning valguse ja varju kasutamine.

Leonardo da Vinci (1452 – 1519) oli oma ajastu geenius, olles kunstnik, skulptor, arhitekt, anatoom, astronoom, botaanik, inimkeha lahkaja ja leiutaja.

Da Vinci tööde eest on alati makstud suuri summasid.

1994. aastal maksis Microsofti asutaja Bill Gates da Vinci Codex Hammer märkmeraamatu eest 30,8 miljonit dollarit, selles on 300 joonistust ja teaduslikku üleskirjutust.

2012. aastal ostis venelasest miljardär Dmitri Rõbolovlev da Vinci maali «Maailma lunastaja Jeesus», makstes selle eest 127,5 miljonit dollarit.

Da Vinci seni kõige kallim joonistus müüdi 2001. aastal New Yorgis Christie’ s oksjonimaja oksjonil 11,5 miljoni dollari eest.

Prate teatas joonistuse talle näha toonud arstile, milline varandus ta käes on, kuid arst jäi külmaks ja ütles, et ta paneb selle hea meelega oksjonile, kuid mitte raha saamise eesmärgil, sest ta on jõukas ja raha jätab ta külmaks.

Püha Sebastian (suri 288 pKr) on varakristluse pühak ja märter, kes ajalooallikate teatel tapeti Rooma keisri Diocletianuse ajal, mil kristlasi kiusati taga. Seda tegelast kujutatakse kunstis tavaliselt puu või posti külge seotuna ja nooltest tabatuna.

Legendi kohaselt päästis Püha Sebastiani roomlanna Irene. Pärast paranemist läks mees Diocletianuse jutule, hoiatades keisrit pattu langemast, kuid valitseja lasi ta surnuks peksta. Temast sai pühak nii katoliku kui õigeusu kirikus.

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles