Päeval soojendab päike, öösel on arktiliselt külm

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikul tõusev päike pakub pärast keskpäeva kohati juba kevadist soojust. Öösel on seevastu väga külm.
Hommikul tõusev päike pakub pärast keskpäeva kohati juba kevadist soojust. Öösel on seevastu väga külm. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pakasehundil on hammas verel ja süües ta isu aina kasvab. Lahtiseletatult tähendab see, et siis kui pakane juba samm-sammult taganeb, saab maapinna, veetorustike ja muu külmumine alles hoo sisse.

Arvata, et suurem oht möödas, on ekslik. Talv läbi sula maapind lume all ongi viimaste päevadega viie sentimeetri ulatuses jäätunud. Seni vastu pidanud veetorustikud külmusid.

Üle hulga aastate on meiepoolne Läänemeri peaaegu rannalt teiseni jääs ja sealt soojalisa niipea ei tule. Külm tikub majadesse, küta, kuidas tahad.

Sellest vanarahva soovitus: majas vaja rohkem katta, kui kütta. Seinaääred, aknad ja põrandad tuleks soojustada nii, et külm ligi ei pääseks.

Õhutemperatuur on vist kõige püsimatum ja ebamäärasem ilmanähtus, mille kohapealset seisu saab igaüks ise jälgida. Pole ühtki sama temperatuuriga tundi ega kohta. Erinevused sõltuvad valitsevatest ilmaoludest.

Üldjuhul on ööpäeva kõige soojem aeg paar tundi pärast keskpäeva. Kõige külmem on päikesetõusu ajal ja järel. Seepärast antakse ennustustes kõrgeim ja madalaim oletatav ööpäevatemperatuur.

Nädalavahetus tõotab tulla keeruline ja Eestis paiguti väga erinäoline. Külmakraadid pisut vähenevad. Päeval soojendab päike tuntavalt, öösel saab arktiline õhk toetust lumistelt ja jääkattega aladelt. Osaliselt pilvitu taevaga võib teha külma 20 kraadi. Pehmemat talveilma toovate madalrõhkkondade liikumine näib laisavõitu. Kõrgrõhuala serv Venemaalt taandub visalt, seega arvan, et uuel nädalal sulale ei lähe. Võib sadada lund, kergelt tuisata.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles