Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

«Õhtusöök viiele»: nädala kokk on Eerik-Niiles Kross

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Marta Vasarik
Copy
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Peeter Langovits.

Täna külalisi võõrustanud poliitikahuviline kodukokk Anto Liivat üllatas seltskonda nii oma laialdaste teadmiste kui huvitavate roogadega. Mees teenis kokku 41 punkti ning jäi selle tulemusega pingereas neljandale kohale. Nädala kokaks kuulutati Eerik-Niiles Kross, kes teenis lõbusalt seltskonnalt 44 punkti.

Anto Liivat on õppejõud Estonian Business Schoolis (EBS) ning tegutseb juhtimiskonsultandi ja ärikoolitajana. Maailma ja Eesti ühiskonda proovib parandada Rahvaliidu meeskonnas. Entusiastliku noore mehena on Anto elujaatava ellusuhtumisega ning nagu ka ülikoolis õppejõuna nii ka võõrustajana õhtusöögi saates, jagab ta rohkelt näitlikustatud õpetussõnu.

Tema vahvad road on kõlavate pealkirjadega ning iga suutäie juurde on Antol rääkida oma lugu. Külalistel laua taga ei hakka kunagi igav, sest juba pelgalt nimede poolest on pakutav toit niivõrd eksootiline, et uute teadmistega pahviks löödud sööjatel jääb toidu maitse lausa teisejärgulisks.

Anto armastab väga oma perekonda ja on uhke sealsete traditsioonide üle, parimate paladena tuuakse kallite külaliste ette vanaema poolt küpsetatud leib ning omakorjatud marjad.


Retseptid

I EELROOG

Nikolai von Glehn’i Mustamäe-Nõmme kalasadam
Heeringa-hapukurgi-sibula salat kodusel mustal leival

Kodune must leib
200g heeringafileed
200g hapukurki
1 salatisibul
200g hapukoort
5 keedetud vutimuna

Haki heeringas, hapukurk ja sibul, sega hapukoorega, vajadusel maitsesta soola ja suhkruga, pane segu röstitud leivale. Kaunistuseks poolitatud vutimunad ja salatileht.

II EELROOG

Suvevaheaeg
Metsaseentega täidetud hundipersik

5 tomatit
300g tükeldatud soolaseeni
1 salati sibul
1 spl võid
170g toorjuustu
200g hapukoort
2 hakitud keedumuna
Soola, pipart
Hakitud tilli

Lõika tomatitelt pealt kaaneke, eemalda sisu, riputa sisse sool ja pipar. Keera 15min kummuli (mahl nõrgub välja). Hauta tükeldatud sibul võis, sega koostisained ja täida tomatid ning kata kaantega.


PEAROOG

Metslane Venemaalt
Krahv von Bergi metsanotsu pajaroog

Metskitse pajaroog.
1,5kg liha
500g porgandeid
1 pastinaak
1 kg kartuleid
1 pakk värskeid hernekaunu
2 sibulat
0,5l heledat õlut.

Marinaad:
3 spl õunaäädikat
3 spl mett
1 purustatud loorberileht
1 spl  sinepit
4 spl õli
1 oks värsket rosmarini.
1 tšillipipra kaun

Sega marinaadi ained, hõõru liha seguga ja aseta marinaadis liha ööpäevaks külmikusse.
Võta liha marinaadist, kuivata majapidamispaberiga ja määri õliga.
Aseta liha ahjupotti, kalla peale õlu ja küpseta 175C juures ~2 tundi ja siis lisa juurviljad, maitsesta soolaga ja küpseta valmimiseni.


MAGUSTOIT
Ameerika unenägu
Vahtrasiirupi ja valge šokolaadiga kaetud ahjusoojad eestimaised marjad

300g külmutatud maasikaid
300g külmutatud mustikaid
300g külmutatud vaarikaid
300g hakitud valget šokolaadi
300g koorejäätist
Vahtrasiirup

Sega marjad ja kalla kuumakindlasse vormi. Peale puista šokolaad. Küpseta ahjus 200C juures umbes 10-15 min. Serveeri koos jäätisega, kaunista vahtrasiirupiga.
 

Tagasi üles