Pildid ja video: poeet Rimbaud’lt elu võtta võinud revolvri eest maksti 460 000 dollarit (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AFP teatel müüdi möödunud nädalal Pariisis oksjonil revolver, mida kasutas prantslasest poeet Paul Verlaine’ oma kallima ja kaaspoeedi Arthur Rimbaud’ tapmiskatsel.

Selle kuue lasuga relva, mis oleks võinud maailmakirjanduse ajalugu muuta, eest maksti Christie’s oksjonimaja oksjonil 434 500 eurot. Oksjonimaja esindajate teatel kujunes hind seitse korda arvatust kõrgemaks.

Verlaine’ ostis selle relva 10. juulil 1873. aastal Belgias Brüsselis eesmärgiga lõpetada oma kaks aastat kestnud salasuhe noore poeedi Rimbaud’ ga.

29-aastane poeet Verlaine’ jättis maha oma naise ja lapse, et elada koos meessoost armukese Rimbaud’ga, kellest sai hilisemate põlvkondade jaoks mässulise nooruse võrdkuju, eriti idealiseeris teda 1960. aastate muusik Jim Morrison.

Kuid pärast oopiumi ja absindi pidusid Ühendkuningriigis Londonis, millest Rimbaud’ sai inspiratsiooni oma teoseks «Une Saison en Enfer», tahtis Verlaine’ pöörduda tagasi oma naise juurde.

Verlaine’ lahkus Londonist Brüsselisse, et noore armukese eest pääseda, kuid noormees järgnes talle. Nad olid koos hotellis, kus üritasid suhet klaarida ja seal haaras joobes Verlaine’ püstoli, et kaaslane maha lasta. Verlaine’ tulistas Rimbaud’ d kaks korda, üks kuul tabas noormehe kätt, teine kuul lendas vastu seina ja siis rikošetist vastu korstnat.

Hoolimata tulistamisest ei soovinud Rimbaud’ suhte lõpetamist ja isegi haiglas ravil olles palus ta Verlaine’ i jääda.

Belgia politsei pidas Verlaine’ i kinni ja kohus määras talle kaaslase tulistamise eest kahe aasta pikkuse sunnitöö. Vangistuses sai poeedist katoliiklane.

Verlaine’ kirjutas vangistuses 32 luuletust, millest tuntumad on «Sagesse», «Jadis et naguere» ja «Invectives».

Pärast armukese vangistamist läks Rimbaud’ tagasi oma võimuka ja domineeriva ema juurde, lõpetades oma kuulsa poeemi « Une Saison en Enfer».

Christie’ s oksjonimaja teatel ostis relva ära anonüümne isik, kes tegi oma pakkumise telefoni teel.

Kuulsa relva pani oksjonile prantslasest relvakollektsionäär Jacques Ruth, kelle käes oli see relv 20 aastat, kuid ta ei teadnud selle lugu ega väärtust.

Ruth sai talle kuulunud relva väärtusest aru alles siis, kui oli näinud 1995. aasta filmi «Total Eclipse»,  mis räägib nimetatud kahest poeedist ja mille peaosa kehastas Leonardo DiCaprio.

Ruth kontakteerus Belgia pealinnas Brüsselis 2004. aastal olnud näituse, mis kajastas Verlaine’i ja Rimbaud’ loomingut, kuraatori Bernard Bousmanne’iga. Tema abiga viidi relv näha Brüsseli sõjaväeakadeemia relvaekspertidele, kes kinnitasid, et tegemist on relvaga, millega Verlaine’ oma kaaslast tulistas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles