Video: NASA fotol on Päikesel naerunägu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naeratav Päike NASA fotol
Naeratav Päike NASA fotol Foto: Youtube

USA kosmoseagentuur NASA avaldas Solar Dynamics Observatory uurimissondi tehtud foto, millel meie Päikesesüsteemi täht Päike nagu naerataks.

Astronoom Karl Battram jagas NASA leheküljele pandud fotot Twitteris, kus see sai palju vastukaja.

Pilti näinute teatel on Päikesel näha naervaid silmi, nina, suuda ja põsesarnu, kuid eriti hästi veel siis, kui fotot vaadates pead pisut vasakule viltu kallutada.

Battami sõnul moodustavad näoosad Päikese aktiivsed paigad, mis on ioniseeritud plasma. Tumedad paigad on aga koroonaaugud, mida seostatakse Päikese magnetväljaga.

Solar Dynamics Observatory uurimismissioon on NASA Living With a Star programmis esimene, selles uuritakse Päikese muutumist ja mõju Maale.

NASA avaldas ka 2012. aastal foto naervast Päikesest, kuid siis ei olnud naerunägu nii selge kui nüüd.

Päikese atmosfäär on kolmekihiline, esimene kiht on fotosfäär, mis ulatub 100 – 300 kilomeetrini, koosnedes tugevalt ioniseeritud gaasist. Sealt pärineb Päikeselt Maale jõudev kiirgus.

Fotosfäärile järgneb kromosfäär, mille ulatus on 10 000 – 15 000 kilomeetrit, kõige ülemine kiht on koroona, mis on samuti ioniseeritud gaas.

Päikest iseloomustavad plekid, mis tekivad fotosfääris ning on 70 protsenti tumedamad ja 1500 Kelvini võrra külmemad kui ümbritsev gaas. Päikese plekkide arv muutub vastavalt11 aasta pikkusele muutustetsüklile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles