Astronoomid saavad Maad ohustavast asteroidist teada sõnumi või e-kirjaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks asteroididest, mida NASA jälgib
Üks asteroididest, mida NASA jälgib Foto: Lightroom / Nasa / Lightroom Pho/Scanpix

USA kosmoseagentuuri ja riiklik katastroofiagentuur (FEMA) edastavad meie planeeti ohustava asteroidi kohta info esmalt umbes tosinale astronoomile, tehes seda kas mobiilisõnumi või e-posti teel.

Pärast hoiatussõnumi saamist hakkavad teadlased ohtlikuks peetavat kosmilist külalist jälgima, tehes seda ööpäev läbi, et ennetada katastroofi, edastab Mashable.

Kuigi astroidi Maale kukkumist peetakse üsna ebatõenäoliseks, on NASAl siiski olemas hädaolukorra plaan, millesse on haaratud mitmed ametkonnad.

NASA on koos FEMAga mitmel korral selle stsenaariumi arvutisimulatsioonis läbi mänginud, et võimalikuks katastrofaalseks olukorraks valmis olla. Statistika kohaselt võib Maad tabada suur hävingut tekitav asteroid miljoni aasta jooksul üks kord.

Kui astronoomid leiavad mõne sellise objekti, mis võib Maad ohustada, siis hakatakse seda jälgima ja kantakse Minor Planet Centeri poolt asteroidide ja planetoidide andmebaasi. Kui objekt kuue päeva jooksul oma liikumissuunda ei muuda ja liigub ikka Maaga kokkupõrkekursil, siis edastatakse teadlastegrupile hoiatus.

Lisaks astronoomidele saavad ohtliku objekti liikumist jälgida ka amatöörastronoomid, kellele on piisavalt võimsad teleskoobid, et edastada omapoolne info NASAle.

«Kui uus objekt leitakse, siis hakatakse seda jälgima ja kogutakse lisaandmeid. Tavaliselt näitavad lisaandmed, et tegemist ei ole Maad ohustavate objektidega,» teatas Minor Planet Centeri esindaja Gareth Williams.

Kui asteroid jätkab liikumist Maaga kokkupõrke kursil teavitab NASA vastav teadlasteüksus esmalt Valge Maja teaduse ja tehnoloogia osakonda ja siis teisi võimuorganeid. Ohtu kaaluvad USA presidendi nõunikud ja kui ollakse ohus kindel, siis teavitatakse sellest avalikkust.

Nii NASA kui FEMA peavad olema sada protsenti kindlad, et tegemist on Maad ohustava objektiga ja alles siis peetakse sel teemal pressikonverents, et mitte ilma asjata paanikat tekitada. 

NASA uurib võimalusi, kuidas asteroidiohte ennetada ja ühe variandina on väljatöötamisel asteroidi hävitamine laseritega. Seda kaitsemeetodit ei ole veel reaalsuses katsetatud, kuid arvutis tehtud simulatsioonid on näidanud, et see võib olla efektiivne.

NASA jälgib umbes 9714 maalähedast objekti, nende seas on 1382 võimalikult ohtlikku asteroidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles