Miks on lärmakas kohvikus töötamine produktiivsem kui vaikses kontoris?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Jaapanis tehtud uuringu kohaselt on lärmakas kohvikus töötamine produktiivsem kui vaiksemas kontoris, kuna suvaliste inimeste rääkimine ja muusika ei ole nii häiriv kui kolleegide tööalaste vestluste pealtkuulmine.

Yamaguchi ülikooli teadlased palusid vabatahtlikel katsealustel teha arvutis tööd, samal ajal oli taustal kuulda kas kellegi asjalikku rääkimist või suvalisi helisid ning nende tegevuse produktiivsust jälgiti, edastab The Telegraph.

Katse näitas, et tööalased vestlused on rohkem häirivad ja töö tegemist segavad kui suvalised helid ja võõraste kõnelemised.

«Tööalased ja ametlikud vestlused on avatud kontorites väga häirivad, samas avalikes kohtades nagu kohvikud, on rääkimine ja helid teistsugused ja mitte nii häirivad. Kui keskkonnas on taustahelid talutavad, siis ei ole need häirivad,» selgitas sotsiaalteadlane Takahiro Tamesue.

Katsealustele näidati arvutiekraanil erinevaid objekte ja nad pidid nimetama kiiresti, millega tegemist on. Lisaks anti katsealustele kuulata sisukaid tõsiseid vestlusi ja suvalisi helisid. Teadlased uurisid samal ajal, mis toimus katsealuste ajus.

Uuringus ilmnes, et ametlikud vestlused häirisid keskendumist ja töö tegemist rohkem kui muusika, juhuslikud vestlused ja söömishelid.

«Meie katse näitas, et asutustes, firmades ja koolides tuleks jälgida, millised on seal helid ja müratase. Teatud keskkonnale omased vestlused ja helid on sageli häirivamad kui  juhuslikud ja suvalised taustahelid,» selgitas Tamesue.

Ta lisas, et produktiivsemad ollakse keskkonnas, mille taustahelid ei ole häirivad.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles