Stephen Hawking inimkonna mandumisest: me sööme liiga palju ja liigume liiga vähe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Briti füüsik ja kosmoloog, aastaid ratastoolis olev Stephen Hawking võttis sõna maailmas aina laiemalt leviva ülekaalulisuse ja liigsöömise teemal, teatades, et inimkond on oma elustiili tõttu mandumas.

74-aastase Hawkingi sõnul on inimeste, eriti nende, kes elavad heaoluriikides, tervis läinud aina halvemaks, kuna tervislikele eluviisidele eelistatakse enesehävitamist, edastab The Independent.

«Olen aastakümneid põdenud amüotroofset lateraalskleroosi ja saan aru neist, kellel on mõni tõsine haigus, kuid hammaste ja isudega endale ise haiguste ja ka surma tekitamisest ma aru ei saa. Ülekaalulisus on 21. sajandil väga tõsine probleem, mis ohustab inimkonna tulevikku, me sööme liiga palju ja liigume liiga vähe,» teatas tuntud inglane.

Hawkingi sõnul on kosmose uurimine ja sellega seonduv keeruline, kuid keeruline ei saa olla see, mida me endale suhu paneme ja kui palju paneme.

«Tänapäeval on tehtud söömisest ja liikumisest raketiteadus, kuna on palju võhikuid, kes ei oska oma tervist hoida ega treenida, kuid see ei peaks nii olema. Liiga väike füüsiline aktiivsus on üks põhjuseid, miks inimesed liiga vara surevad. Täiskasvanud peaksid päevas liikuma vähemalt 30 minutit ja lapsed 60 minutit,» lisas kosmoloog, kellel endal mitte kunagi ei ole ülekaalulisuse probleemi olnud. 

Hawking on juba mitu aastat hoiatanud nii meie planeedi kui kosmiliste ohtude eest, mis võivad inimkonna hävitada. Nende hulka kuuluvad inimeste loodud tehisintellekt, inimeste ahnus ja looduse hävitamine, asteroidid kui tulnukatega kontakti võtmine ja nende saabumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles