USAst avalikustati film, millel on Kennedy päev enne mõrva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader 21. novembril 1963. aastal tehtud filmist, millel on näha John Kemnnedyt ja ta naist Jacqueline Kennedyt
Kaader 21. novembril 1963. aastal tehtud filmist, millel on näha John Kemnnedyt ja ta naist Jacqueline Kennedyt Foto: SCANPIX

USAs avalikustati filmilõik, millel on näha USA president John Fitzgerald Kennedyt ja ta abikaasat Jacqueline Kennedyt päev enne saatuslikke laske Dallases.

Need kaadrid tegi ligi 50 aastat tagasi Roy Botello kaheksamillimeetrisele filmile, edastab cbsnews.com.

Kolme ja poole minuti pikkune filmikatkend on värviline, kuid ilma helita.

Botello tegi selle 21. novembril 1963. aastal lõunaameeriklaste organisatsiooni League of United Latin American Citizens (LULAC) korraldatud galal Austinis Rice`i hotellis. Botelli töötas siis selle organisatsiooni heaks ning kasutas juhust presidendi filmimiseks.

Botello sõnul jätsid nii Kennedy kui ka ta naine ereda elamuse.

88-aastane Botello kinkis selle filmi nüüd The Sixth Floor Museumile, mis kogub ja näitab Kennedyle saatuslikuks saanud Texase külastamisega seotud esemeid.

JFK muuseumi kuraatorite arvates on see film lausa rahvuslik aare.

«JFKst on väga erinevaid filme, kuid iga filmi üles võtnud näeb asju oma nurga alt ja selle tõttu on need kõik erinevad ja huvitavad,» lausus muuseumi kuraator Gary Mack.

The Sixth Floor Museum avaldas selle filmikatkendi oma kodulehel. Muuseumi esindaja sõnul võlus proua Kennedy hispaania keelt emakeelena kõnelevad ameeriklased ära sellega, et ta pidas peast hispaaniakeelse tervituskõne. Rahvas plaksutas ja tänas teda «olé» hüüetega.

President Kennedy Texase visiidil  oli Austin viies peatuspaik. Järgmisel päeval sõitsid president ja ta saatjad Dallasesse. USA 35. president tapeti Dallases 22. novembril 1963. aastal.

Filmi vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles