Rootslased loodavad põletatud jõulusoku uuesti ehitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gävle jõulusokk enne põlengut
Gävle jõulusokk enne põlengut Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

Möödunud pühapäeval, mis oli esimene advent, avati ametlikult Rootsi Gävle kuulus jõulusokk, mis vaid tunnid hiljem süüdati ja mis maha põles.

Kesk-Rootsis avati pühadehooaeg 13 meetrit kõrge ja 3,6 tonni kaaluva õlgedest sokuga, keda siiski kauaks ei olnud, kuid rootslased loodavad, et sokk ehitatakse uuesti, edastab The Local.

Gävle jõulusokk valmis esmakordselt 1966. aastal ning sel aastal on tal 50. juubel. Aastate jooksul on sokku maha põletatud 34 korral, kuid kui arvestada ka nüüdset, siis 35 korral.

Sel aastal tahavad Gävle jõulusoku eest vastutajad soku uuesti teha ja uurivad, kus saada materjali, et enne jõule tööga ühele poole saada.

«Jõulusokk oli olemas lühikest aega. Uurime, kas seda oleks võimalik uuesti teha ja mis see maksma minna võib,» teatas jõulusoku esindaja Maria Wallberg.

Gävle jõulusokk pärast põlengut
Gävle jõulusokk pärast põlengut Foto: Pernilla Wahlman/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Jõulusoku ehitamisele kulub keskmiselt 1000 töötundi ja materjal maksab ligikaudu 100 000 Rootis krooni, lisaks ka soku tegijate tasu.

Gävle linnavõimud loodavad saada annetusi, et sokk enne jõule uuesti olemas oleks.

«Gävle jõulusokku tuntakse kogu maailmas ning me oleme kindlad, et soku sõbrad tahavad teda jälle näha. Seega ootame annetusi, et soku saaks uuesti püsti panna,» teatas Wallberg.

Gävle selle aasta jõulusoku avamissündmus
Gävle selle aasta jõulusoku avamissündmus Foto: Pernilla Wahlman/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Gävle Facebooki leheküljel siiski uuritakse, kas kohalikud soovivad soku taasrajamist. Eilsetel andmetel pooldasid seda 2500 inimest ja vaid 120 olid vastu.

Wallbergi sõnul langetatakse soku kohta otsus homme.

Sel aastal on Gävle kulutanud kuulsa jõulusoku tegemisele, reklaamimisele ja avamispeole 2,3 miljonit Rootsi krooni. Tegemist on keskmisest suurema summaga, kuna sokk saab 50-aastaseks.  

Kuigi sokku valvasid mitmed turvakaamerad ja politseipatrullid, suutis keegi selle õlgooma siiski maha põletada. Gävle politsei otsib soku süütajat, kes jäi mitmetele turvakaamera salvestistele, kuid seni ei ole teda tabatud.

Pealtnägijate teatel jooksis möödunud pühapäeva hilisõhtul soku juurde mees, kes midagi kaasas olnud kotist võttis ning vaid sekundeid pärast seda lahvatas sokk põlema, kuid see teade vajab veel kontrollimist.

Möödunud aastal põletas Gävle soku 27. detsembril maha joobes mees, kes alguses eitas tegu, kuigi politsei leidis ta riietelt ja kätelt tõendeid, mis viitasid süütamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles