Uuring: tippjuhid käituvad nagu dominantsed ahvid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: tippjuhtide käitumisstrateegia ei erine eriti  karjajuhtidest ahvide käitumisstrateegiast
Uuring: tippjuhtide käitumisstrateegia ei erine eriti karjajuhtidest ahvide käitumisstrateegiast Foto: AFP / Scanpix

Austraalia New South Walesi ülikoolis tehtud uurimus näitas, et tippjuhtide käitumisstrateegia ei erine eriti  karjajuhtidest ahvide käitumisstrateegiast.

Nii nagu ahvidki märgistavad tippjuhid oma territooriumi, näitavad mõjuvõimu ja manipuleerivad, kirjutab Sciencedaily.com.

«Tippjuhtide eraldusmärgiks on hästiistuvad kallid ülikonnad. Nad kannavad neid viisil, nagu loomariigi esindajad demonstreerivad erksavärvilisi sulgi või karvastikku,» selgitasid uurijad.  

Nad lisasid, et kui loomariigis on erk sulestik või karvastik vajalik partneri ligimeelitamiseks, siis inimeste juures võib pilkupüüdev välimus näidata ka hierarhia tipus olemist.

«Homo sapiens on imetajatest kõige arenenum, kuid bioloogiliselt on tal kõik loomadele omased instinktid alles. Arvan, et need on meil geenides,» selgitas uuringu juht Jeffrey Braithwaite.

Ta lisas, et tippjuhid kasutavad tavapärasest suuremaid kontoritoole, räägivad valjemalt ja katkestavad teiste kõne sagedamini. Lisaks kasutavad juhid inimeste mõjutamiseks või ka segadusse ajamiseks tihtipeale žargooni ja keerulisi väljendeid.

«Sama kehtib ka loomariigis, eriti ahvikarjas. Karja juhil on parimad palad, ta näitab kõva häält tehes ja vastu rinda tagudes, kes on võimul,» selgitas Braithwaite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles