Pildid: Fidel Castro isa Hispaania koduküla mälestab Kuuba juhti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hispaanias asuv küla Larnaca on uhke selle üle, et seal sündis ja kasvas üles Kuuba juhi Fidel Castro isa Angel Castro Argiz, nüüd aga mälestatakse seal äsja lahkunud Kuuba liidrit Fidel Castrot.

Galicias asuva 2700 elanikuga Larnaca kohaliku ajaloolase Manuel Fernandezi teatel võidakse Fidel Castrot pidada diktaatoriks, kuid nende jaoks on tähtis, et Kuuba juhi juured on just nende juures, edastab The Local.

Möödunud reedel 90-aastasena surnud Fidel Castro külastas oma isa sünnipaika 1992. aastal, olles enne seda kohtunud Madridis Hispaania juhtidega.

«Kui ta oma luksusliku Mercedese ja saatjaskonnaga kohale saabus, oli see meie jaoks pidupäev. See, et Kuuba Castrote juured on Larnacas, on meile tähtis,» teatas Fernandez.  

Kohalike sõnul tulid kuulsale revolutsionäärile pisarad silma, kui ta nägi oma isa sünnipaika ja väikest maja, kus isa üles kasvas.

Tollane sotsialistist linnapea nimetas Kuuba liidrit Larnaca «adoptiivpojaks». Fidel Castro olevat visiidil öelnud, et ta isa küll läks Kuubale paremat elu otsima, kuid tahtis Hispaaniasse tagasi.

Kohe kui maailma meediasse jõudis uudis Fidel Castro surmast, saabus Larnacasse kümneid reportereid, kes uurisid Castro perekonna kohta.

Fidel Castro isa Angel Castro maja on seni alles, sellel on mälestusplaat, mis vihjab seal elanule ning see kinnisvara kuulub seni Kuubal võimul olevale Castro perekonnale.

«Selles majas sündis 1875. aastal Angel Castro Argiz, galiitslane, kes migreerus Kuubasse, kus ta istutas puid, mis on seni alles,» on mälestustahvlil.

Hispaanias Larnacas sündis Fidel Castro isa Angel Castro Argiz
Hispaanias Larnacas sündis Fidel Castro isa Angel Castro Argiz Foto: MIGUEL RIOPA/AFP

Larnaca juhid soovivad, et perekond Castro annaks maja neile, kuna sinna soovitakse Angel ja Fidel Castro muuseum rajada, kuid seni ei ole see plaan teoks saanud. 

Fidel Castro kutsus Larnacast 2001. aastal sugulasi ja võimuesindajaid külla ja ta võõrustas neid ise, valmistades ühel korral ise ka õhtusöögi.

Larnacas on Castro perekonna kõige vanem liige 103-aastane Manuela Argiz, kellele kohalikud võimud isiklikult teatasid Kuuba endise liidri Fidel Castro surmast.

Larnaca linnapea Dario Pineiro teatel reageeris vana naine kuulsa sugulase surmale sooviga, et jumal talle armuline oleks.

Fidel Alejandro Castro Ruz (13. august 1926 Kuuba, Biráni lähedal – 25. november 2016 Havanna) oli aastatel 1959–1976 Kuuba peaminister, 1976–2008 Kuuba riiginõukogu ja ministrite nõukogu juht ning 1965–2011 Kuuba kommunistliku partei esimene sekretär.

Hispaanias Larnacas sündis Fidel Castro isa Angel Castro Argiz
Hispaanias Larnacas sündis Fidel Castro isa Angel Castro Argiz Foto: MIGUEL RIOPA/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles